Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Świąteczny sernik z sieci

Sernik to moje ulubione ciasto. Pamiętam, że mojej babci zrobienie go zajmowało prawie pół dnia. Dziś można dostać półprodukty w postaci zmielonego twarogu, już nie mówiąc o ciastach w proszku czy gotowych produktów z cukierni. Dzięki różnego rodzaju robotom kuchennym czas przygotowania tego smacznego ciasta skraca się diametralnie. A co do skracania, to w tym przoduje nasza młodzież. Szczególnie słychać to w mowie: cze, siema, dozo, nara, itd… Okazuje się, że można też zrobić całkiem smaczny sernik w wersji skróconej. A gdzie młodzież uczy się gotować? Nasze pokolenie pobierało nauki kulinarne od swoich mam, cioć, czy babć. Teraz proszę Państwa najlepszym nauczycielem jest wujek Youtube :). W ten sposób kulinarne korepetycje pobiera Agnieszka Markowska, studentka z Olsztyna. Taki sernik to mały pikuś dla zapracowanych i zabieganych miłośników domowych ciast. Będzie jak znalazł na święta.

 

Składniki: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (półtłustego), kostka masła, ok. 250 g cukru, 4 jajka, bakalie, aromat waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Masło utrzeć z cukrem, dodać twaróg, 4 żółtka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną – wyrobić masę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C i termoobiegiem przez godzinę.

Po ostygnięciu – palce lizać! 🙂

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

Więcej w bakalie, Sernik
Piernik prababci

Czy ktoś jeszcze umie upiec prawdziwy, babciny piernik? Ku mojemu zaskoczeniu zadania tego podjął się nasz redakcyjny kolega Daniel Wojciechowski. Zainspirowała go stara książka kulinarna, którą...

Zamknij
RadioOlsztynTV