Elbląg, Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Region, Regiony
Domowe chleby hitem zdrowego żywienia. Coraz częściej rezygnujemy z mąki
Rośnie zainteresowanie wypiekiem domowego chleba. Gotowe mieszanki piekarnicze bez problemu znajdziemy nawet na półkach osiedlowych sklepików.
Mimo tych udogodnień wielu z nas decyduje się na samodzielny wypiek pieczywa od podstaw.
Szacuje się, że statystyczny Polak zjada rocznie około 45 kilogramów pieczywa. Czterdzieści lat temu było to nawet 80 kilogramów. Chleb to ważny element każdej lokalnej historii i tradycji.
„Chleba naszego powszedniego” mówi modlitwa. Rzeczywiście chleb jest najbardziej podstawowym składnikiem. W Hiszpanii od wieków popularna jest kukurydza, w Ameryce Południowej popularne placki to też rodzaj chleba. W rejonach Azji są to wypieki na mące ryżowej. Każdy region świata ma swoje ulubione zboże.
– podkreśliła dietetyczka Kinga Karalus.
W Polsce podstawowym zbożem do wypieku chleba jest żyto i pszenica. Od pewnego czasu popularna jest także mąka kukurydziana czy orkiszowa. Coraz częściej Polacy decydują się na wypiek chlebów i bułek bez zawartości mąki, których podstawą jest np. twaróg.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I. Malewska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy