Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Produkty bez laktozy. Słuchaj Jedzenia pod Lupą

Fot. K. Bobrycka

Czy musimy zrezygnować z nabiału, jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy? Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej Jedzenie pod Lupą.

Nasz zaprzyjaźniony kucharz – Dariusz Baryga – udowadnia, że wcale tak nie musi być i zdradza przepis na pyszny sernik.

Składniki:

– 1 kg sera zmielonego bez laktozy półtłustego
– 8 jajek żółtka + białka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1 kostka masła bez laktozy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g herbatników – mogą być pełnoziarniste i bez cukru, bo masa serowa będzie wystarczająco słodka
– dowolna polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
– opcjonalnie brzoskwinie pokrojone w kostkę lub rodzynki (trzeba jednak pamiętać, żeby wcześniej zalać je gorącą wodą na kilkanaście minut, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć mąką).

Przygotowanie:

Zmielony ser zmiksuj z miękkim masłem. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj przygotowaną masą serową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ucieraj do połączenia składników. W tym momencie, do tak przygotowanej masy, możesz dodać wcześniej przygotowane rodzynki. Do białek wsyp odrobinę soli i ubijaj do sztywnej masy. Następnie drewnianą łyżką, małymi partiami dodawaj do przygotowanej masy serowej ubitą pianę i delikatnie mieszaj. Blaszkę o wymiarach 22×35 cm lekko natłuść i delikatnie oprósz z bułką tartą lub wykorzystaj papier do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce ułóż dość ciasno herbatniki  i ostrożnie – żeby nie przesuwać ciasteczek – wylej na nie masę serową. Jeżeli lubisz, to na wierzch możesz ułożyć brzoskwinię (lekko wciskając ją do środka).

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz mniej więcej przez godzinę w temp. 180 stopni (dolną i górną grzałką – nie używaj termoobiegu, który niepotrzebnie wysuszy sernik). 10 min przed końcem wyłącz górną grzałkę i nie zmniejszając temperatury, piecz tylko na dolnej. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika – szczególnie w pierwszej połowie . Upieczone ciasto zostaw w zamkniętym piekarniku przez następną godzinę, potem uchyl drzwiczki i pozwól jeszcze chwilę odpocząć.

Sernik wyjmij z blaszki, dopiero po całkowitym ostudzeniu i stężeniu. Ciasto posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą.

Podczas audycji wybraliśmy również hasło promocyjne naszej stacji. Zwyciężyła propozycja pani Anny: na lądzie, na wodzie, na każdej fali – Radio Olsztyn zawsze odpali. Gratulujemy!

Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Piasecka

Więcej w Sernik, jedzenie pod lupą
Grillowane brzoskwinie w audycji Jedzenie pod Lupą

Czy jedliście już grillowane brzoskwinie lub nektarynki z serem typu camembert? Koniecznie spróbujcie i wypróbujcie przepis naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi, który jest stałym gościem audycji...

Zamknij
RadioOlsztynTV