Produkty bez laktozy. Słuchaj Jedzenia pod Lupą
Czy musimy zrezygnować z nabiału, jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy? Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej Jedzenie pod Lupą.
Nasz zaprzyjaźniony kucharz – Dariusz Baryga – udowadnia, że wcale tak nie musi być i zdradza przepis na pyszny sernik.
Składniki:
– 1 kg sera zmielonego bez laktozy półtłustego
– 8 jajek żółtka + białka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1 kostka masła bez laktozy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 200 g herbatników – mogą być pełnoziarniste i bez cukru, bo masa serowa będzie wystarczająco słodka
– dowolna polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
– opcjonalnie brzoskwinie pokrojone w kostkę lub rodzynki (trzeba jednak pamiętać, żeby wcześniej zalać je gorącą wodą na kilkanaście minut, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć mąką).
Przygotowanie:
Zmielony ser zmiksuj z miękkim masłem. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj przygotowaną masą serową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ucieraj do połączenia składników. W tym momencie, do tak przygotowanej masy, możesz dodać wcześniej przygotowane rodzynki. Do białek wsyp odrobinę soli i ubijaj do sztywnej masy. Następnie drewnianą łyżką, małymi partiami dodawaj do przygotowanej masy serowej ubitą pianę i delikatnie mieszaj. Blaszkę o wymiarach 22×35 cm lekko natłuść i delikatnie oprósz z bułką tartą lub wykorzystaj papier do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce ułóż dość ciasno herbatniki i ostrożnie – żeby nie przesuwać ciasteczek – wylej na nie masę serową. Jeżeli lubisz, to na wierzch możesz ułożyć brzoskwinię (lekko wciskając ją do środka).
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz mniej więcej przez godzinę w temp. 180 stopni (dolną i górną grzałką – nie używaj termoobiegu, który niepotrzebnie wysuszy sernik). 10 min przed końcem wyłącz górną grzałkę i nie zmniejszając temperatury, piecz tylko na dolnej. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika – szczególnie w pierwszej połowie . Upieczone ciasto zostaw w zamkniętym piekarniku przez następną godzinę, potem uchyl drzwiczki i pozwól jeszcze chwilę odpocząć.
Sernik wyjmij z blaszki, dopiero po całkowitym ostudzeniu i stężeniu. Ciasto posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą.
Podczas audycji wybraliśmy również hasło promocyjne naszej stacji. Zwyciężyła propozycja pani Anny: na lądzie, na wodzie, na każdej fali – Radio Olsztyn zawsze odpali. Gratulujemy!
Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Piasecka



















![VIII Olsztyński Bieg Niepodległości [ZDJĘCIA] VIII Olsztyński Bieg Niepodległości [ZDJĘCIA]](https://radioolsztyn.pl/wp-content/themes/ronew/loadimg.php?src=https%3A%2F%2Fradioolsztyn.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F9999%2F11%2FIMG_3773-scaled.jpg&q=95&w=30&h=30&zc=1&s=1&f=4,-6|3,3)






![Harcerze i mieszkańcy Olsztyna uczcili Święto Niepodległości [ZDJĘCIA] Harcerze i mieszkańcy Olsztyna uczcili Święto Niepodległości [ZDJĘCIA]](https://radioolsztyn.pl/wp-content/themes/ronew/loadimg.php?src=https%3A%2F%2Fradioolsztyn.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FIMG_3831.jpg&q=95&w=30&h=30&zc=1&s=1&f=4,-6|3,3)
