Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Batoniki owsiane według szefa kuchni Darka Barygi

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

W audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusz Baryga, który współpracuje z nami w audycji Radio od Kuchni, prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem produktu, który jest „bohaterem” audycji Doroty Grzymskiej.

Dziś batoniki owsiane z bakaliami. To idealna, zdrowa przekąska, którą możemy wziąć do pracy lub do szkoły.

Składniki:

  • 150 g suszonych owoców np. morele, żurawina, rodzynki, chipsy bananowe
  • 100 g orzechów np. ziemnych, laskowych, włoskich, nerkowców
  • 2 banany
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Do malaksera wsypujemy mieszankę suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki, chipsy bananowe i orzechy (ziemne, laskowe, włoskie czy orzechy nerkowca). Dodajemy wiórki kokosowe, masło orzechowe, banany oraz miód i płatki owsiane. Miksujemy na jednolitą masę.

Następnie masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C z funkcją termoobiegu, aż do uzyskania złotego koloru i przyrumienienia brzegów.

Upieczoną masę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki w formie batonu.

Smacznego!

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Grzymska

Więcej w jedzenie, szkoła, praca, kucharz, orzechy, bakalie, zdrowa przekąska, przepis, jedzenie pod lupą, Dariusz Baryga, baton owsiany, suszone owoce, płatki owsiane
Śledzik według szefa kuchni Darka Barygi

W audycji Jedzenie pod Lupą mamy niespodziankę. W każdą sobotę kucharz Dariusz Baryga, który współpracuje z nami w audycji Radio od Kuchni, będzie prezentował swój autorski...

Zamknij
RadioOlsztynTV