Aktualności, Aplikacja mobilna, Jedzenie pod lupą
Batoniki owsiane według szefa kuchni Darka Barygi
W audycji Jedzenie pod Lupą kucharz Dariusz Baryga, który współpracuje z nami w audycji Radio od Kuchni, prezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem produktu, który jest „bohaterem” audycji Doroty Grzymskiej.
Dziś batoniki owsiane z bakaliami. To idealna, zdrowa przekąska, którą możemy wziąć do pracy lub do szkoły.
Składniki:
- 150 g suszonych owoców np. morele, żurawina, rodzynki, chipsy bananowe
- 100 g orzechów np. ziemnych, laskowych, włoskich, nerkowców
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
- 200 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Do malaksera wsypujemy mieszankę suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki, chipsy bananowe i orzechy (ziemne, laskowe, włoskie czy orzechy nerkowca). Dodajemy wiórki kokosowe, masło orzechowe, banany oraz miód i płatki owsiane. Miksujemy na jednolitą masę.
Następnie masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C z funkcją termoobiegu, aż do uzyskania złotego koloru i przyrumienienia brzegów.
Upieczoną masę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki w formie batonu.
Smacznego!
Posłuchaj wypowiedzi
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za D. Grzymska