Serowa uczta w olsztyńskim Kortowie. Producenci z całego kraju prezentują swoje wyroby
Dojrzewające, białe i żółte, z różnych rodzajów mleka – sery królują w Olsztynie. Duże firmy i mali lokalni producenci chwalą się swoimi wyrobami podczas 7. Ogólnopolskiego Święta Sera.
Nowym trendem, ale dla wielu też koniecznością, jest spożywanie serów z mleka koziego. Coraz częściej słyszy się o nietolerancji laktozy, o uczuleniach na mleko krowie – mówi Grzegorz Łaski z koziej farmy w Złotnej.
Polska ma wspaniałą tradycję serowarską, w której także Olsztyn zapisał kilka kart. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim opracowano wiele receptur serów – mówi prof. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności, współorganizatorka imprezy.
Podczas imprezy wybrani będą Serowy i Twarogowy Król, jest też uliczka młodych seromaniaków, czyli animacje dla dzieci, zabawy, konkursy i gry. 7. Ogólnopolskie Święto Sera potrwa w Kortowie do niedzieli.
Autor: M. Kwiatkowska
Redakcja: A. Dybcio