Jak zapobiec niedożywieniu u dzieci w trakcie leczenia?
Przewlekle chore dzieci bardzo często cierpią na niedożywienie – zwłaszcza, jeśli nie mogą przyjmować jedzenia w sposób naturalny. Kuleje świadomość rodziców i opiekunów, dlatego warto wymieniać się doświadczeniami.
W tym celu, w olsztyńskim szpitalu dziecięcym, spotkali się specjaliści z województwa warmińsko-mazurskiego na konferencji „Leczenie żywieniowe w codziennej praktyce”.
– To rozległy temat – uważa dyrektor dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie – dr Krystyna Piskorz-Ogórek.
Jak ocenić stan odżywienia dziecka, jak prawidłowo zakwalifikować dziecko do tego żywienia klinicznego i w jaki sposób monitorować składniki tego żywienia, które dostaje dziecko, żeby one odpowiadały zapotrzebowaniu jego organizmu.
– W każdej specjalności spotykamy pacjentów, którzy ze względu na chorobę podstawową lub jej następstwa nie mogą być żywieni w sposób naturalny. Zastosowanie wsparcia żywieniowego jest niezbędnym elementem leczenia tych pacjentów – podkreśliła z kolei prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta, kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie oraz wojewódzki konsultant w dziedzinie gastroenterologii dziecięcej.
Bardzo duży postęp, bo mamy i nowy sprzęt, i nowe techniki, i – co najważniejsze – mamy preparaty, które możemy podać tym pacjentom, które pokrywają zapotrzebowanie. Takie dziecko funkcjonuje dobrze. W większości przypadków albo zgłębniki dożołądkowe, albo gastrostomie pozwalają podać pełne zapotrzebowanie tym pacjentom
Jak mówią organizatorzy, celem konferencji jest aktualizacja wiedzy na temat przyczyn niedożywienia u dzieci przewlekle chorych, zasad rozpoznawania niedożywienia, zagrożenia niedożywieniem oraz zalecanych metod leczenia żywieniowego. Obecnie rozwiązań wspomagających żywienie małych pacjentów jest mnóstwo.
– Potrzeba jednak odpowiedniej wiedzy, aby dostarczyć organizmowi absolutnie wszystkich składników odżywczych i nie doprowadzić do niedożywienia – zauważyła z kolei dr Anna Hinburg – dietetyk kliniczny.
Ściśle współpracuję z chirurgią szczękową, czyli pacjentami, którzy przez 6 tygodni muszą być na dietach płynnych. Diety płynne często nie są dietami pełnowartościowymi. Stąd edukacja pacjenta, edukacja rodzica jest z naszej strony bardzo, bardzo ważna.
W konferencji brali udział lekarze rodzinni, pediatrzy, neurolodzy, pielęgniarki pediatryczne i dietetycy z całego województwa warmińsko-mazurskiego.
Autor: M. Świniarski
Redakcja: K. Ośko