Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Naukowcy opracowują suplement hamujący koronawirusa. W międzynarodowej ekipie są eksperci z Olsztyna
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN jest członkiem międzynarodowego zespołu, który opracowuje suplement diety hamujący infekcje SARS-CoV-2.
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w stu procentach naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2. Zawierający spermidynę i eugenol suplement ma działać dwojako: ograniczać działanie wirusów, a także wzmacniać mechanizm odpowiedzi odpornościowej. Suplement ma być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku. Liderem projektu jest Uniwersytet w Bolonii (Włochy).
Projekt SPIN jest realizowany w ramach programu Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii w obszarze żywności EIT Food jako działanie doraźne w czasie, w którym wciąż trwają prace nad skuteczną szczepionką przeciwko koronawirusowi.
Opracowywany suplement będzie zawierał w swoim składzie spermidynę i eugenol, czyli substancje o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym. Wcześniejsze badania wykazały, że eugenol ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego i ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza.
Z kolei spermidyna ma udowodniony pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i jej spożycie jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Spermidyna oddziałuje też korzystnie na układ immunologiczny poprzez indukowanie autofagii czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek.
Badania in vitro wykazały, że zakażenie SARS-CoV-2 ogranicza autofagię poprzez zakłócanie wielu szlaków metabolicznych, a obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Może to sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2 i powikłania jakimi są poważne, płucne często śmiertelne formy Covid-19.
Istotnym elementem projektu SPIN jest badanie postaw konsumentów wobec suplementów diety, a także ich stosunek do innowacyjnych rozwiązań w walce z koronawirusem. Każdy może podzielić się z ekspertami swoją opinią, wypełniając anonimową ankietę
W ramach projektu przewidziane są warsztaty dla naukowców, dietetyków, ekspertów ds. żywności i żywienia, pracowników sektora farmaceutycznego i studentów.
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za PAN Olsztyn