Europejskie Forum Banków Żywności w Olsztynie
Szacuje się, że 2,5 miliona Polaków żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Jednocześnie co roku marnuje się 9 milionów ton żywności. Rozwiązaniem ma być działalność Banków Żywności.
Pod hasłem „Żywność, dobro, które angażuje” w Olsztynie rozpoczęła się 3-dniowa międzynarodowa konferencja. Federacja Polskich Banków Żywności to 32 Banki działające na terenie całego kraju. Wszystkie są organizacjami pozarządowymi o statusie stowarzyszenia lub fundacji.
Posłuchaj relacji Izabeli Malewskiej
W ubiegłym roku polskie Banki Żywności wsparły ponad milion 300 tysięcy potrzebujących, przekazując łącznie ponad 47 tysięcy ton żywności. Dodatkowo wszystkie prowadzą programy edukacyjne na temat mądrego robienia zakupów i nie marnowania żywności.
W piątek (12 czerwca) do stolicy Warmii i Mazur przyjadą przedstawiciele Banków Żywności między innymi z Albanii, Belgii, Bułgarii, Czech, Danii, Estonii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Litwy, Macedonii, Portugalii, Słowacji, Serbii, Ukrainy, Węgier i Włoch.
(imal/bsc)