Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 24 °C pogoda dziś
JUTRO: 25 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Ziołowy chłodnik

Nie ma nic lepszego na upały jak chłodnik. A te nie oszczędzają nas ostatnio. Wszyscy znamy tradycyjny chłodnik litewski. Tymczasem blogerka kulinarna, Kamila Michalska proponuje dziś tę pyszną i mało kaloryczną zupkę w innym wydaniu. Można do niej wrzucić wszystko co zielone i co aktualnie rośnie w ogródku. Nawet rośliny uważane powszechnie ze chwasty. A więc np. bluszczyk kurdybanek, czy tasznik. Tasznik ma listki w kształcie serduszek i niejeden z nas jadł je po kryjomu w dzieciństwie. Ja też. 🙂 Nazywaliśmy go chlebkiem i podczas wielogodzinnego buszowania na podwórku, pomagał nam przetrwać głód.

Dziś w Jadłostacji chłodnik ziołowy. A składa się na niego: jogurt, świeże ogórki, awokado, botwinka, kurdybanek, tasznik, mięta ogrodowa, koperek, kolendra, sól i pieprz.

Zioła przepłukać i lekko zmiksować w blenderze. Ogórki zetrzeć na grubej tarce i odcisnąć z wody. Dodać zioła i ogórki do jogurtu. Przekroić awokado, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Skropić cytryną, by nie ciemniało. Dodać do zupy i przyprawić delikatnie solą i pieprzem – może być cytrynowy.

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

 

00:00 / 00:00

ZOBACZ TAKŻE

  • Smalec z … fasoliSmalec z … fasoli Każdą niezdrową potrawę można zastąpić zdrowym zamiennikiem. Warto sobie uświadomić, […]
  • Olej lniany na wiosnęOlej lniany na wiosnę Już za tydzień topimy Marzannę. Jest więc powód, by stopić parę kilogramów, które […]
  • Sałatki do grillaSałatki do grilla Majówkę czas zacząć! Choć pogoda w kratkę, to jednak wierzę, że w wielu ogródkach i […]
  • Szparagi z rabarbaremSzparagi z rabarbarem Ewape to znana blogerka kulinarna. Pod tym nickiem kryje się Ewa Puławska z […]
Więcej w zioła, ogórek, jogurt, chłodnik, kurdybanek, tasznik
Babki Zielarki z Blanek

Dla Babek Zielarek czas liczy się od mniszka do głogu. Mniszek zaczyna kwitnąć najwcześniej, głóg najpóźniej. O ziołach wiedzą wszystko. Według starych, sprawdzonych receptur robią przetwory,...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV