Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jadalna jesień. Dary natury są nie tylko do ozdoby


Jesień zachwyca nie tylko kolorami, ale także smakami. Mało kto wie, że jarzębina, która najczęściej wykorzystywana jest do prac plastycznych, jest także jadalna.

Trzeba tu jednak pamiętać o obróbce termicznej tych owoców. – Jarzębina jest jadalna dopiero po przemrożeniu – podkreśliła dr inż. Małgorzata Krokowska-Paluszak z Katedry Leśnictwa i Ekologii Lasu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Z jarzębiny można także robić napary. Ma ona dużo witamin C i B oraz oksydantów. Owoce jarzębiny mają delikatne działanie moczopędne i przeciwzapalne. Stosuje się je m.in. w medycynie ludowej jako lek na kamicę nerkową.

Właściwości prozdrowotne i odżywcze mają również kasztany. Są m.in. wykorzystywane w kosmetologii. Substancje zawarte w kasztanowcu mają działanie przeciwzapalne, ściągające, usprawniają przepływ krwi i przeciwbakteryjne. Wykorzystuje się je do leczenia uszkodzeń skóry, takich jak: siniaki, odmrożenia czy drobne oparzenia.

Posłuchaj wypowiedzi

Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko

Więcej w jesień, żołędzie, jadane kasztany
Bliższe Spotkania – 04.10.2024

Kampania Kobieta PRO i fascynacja jesienią - na te tematy z gośćmi Bliższych Spotkań Radia Olsztyn rozmawiały Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz. Rozpoczyna się 4. odsłona Kobieta...

Zamknij
RadioOlsztynTV