Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rolniczy handel detaliczny nadal w powijakach. Producenci żywności narzekają na przepisy

W Olsztynie rozmawiano o tym jak wędzić wędliny, by były zdrowe i smaczne. Fot. Sławomir Ostrowski

Fot. S. Ostrowski

Dżemy, soki, sery, czy swojskie wędliny. W tym roku niespełna 120 producentów żywności z warmińsko-mazurskich wsi zarejestrowało działalność i może sprzedawać swoje wyroby.

Mowa o rolniczym handlu detalicznym, na który na Warmii i Mazurach ciągle decyduje się niewielu mieszkańców wsi.

– Przepisy są dobre, ale niedopracowane – mówili uczestnicy konferencji zorganizowanej w Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. Jak podkreślali, rolnik nadal nie może swojej żywności i wyrobów sprzedać w lokalnej restauracji lub sklepie, a to byłaby dodatkowa promocja regionu i lokalnych społeczności.

Eksperci z Inspekcji Weterynaryjnej i Sanepidu w Olsztynie wyjaśnili, że tego typu handel nie stanowiłby już tzw. krótkiego łańcucha sprzedaży, a o to chodzi w rolniczym handlu detalicznym.

Rolniczy handel detaliczny obowiązuje od początku tego roku i umożliwia rolnikom sprzedaż żywności bez pośredników. Sprzedaż żywności wyprodukowanej we własnym gospodarstwie może odbywać się w miejscu jej wytworzenia oraz na wystawach, festynach, targach, czy kiermaszach. Wystarczy się zarejestrować i spełnić podstawowe wymogi sanitarne.

Autor: MKwiatkowska
Redakcja: BSChromy

Więcej w jedzenie, żywność, handel, rolnicy, producenci, sery, wędliny
Dynia nie tylko na Halloween

Wielu z nas dynia kojarzy się z jesienią. Zawiera w sobie dużą ilość błonnika i beta - karotenu. Jej miąższ idealne nadaje się do zup i...

Zamknij
RadioOlsztynTV