Piwo jest już zwarzone
Zakończyło się warzenie kopernikańskiego piwa z dodatkiem lawendy. Odtworzenie trunku na podstawie XVI-wiecznej receptury jest częścią obchodzonego na Warmii i Mazurach Roku Kopernika.
Warzenie piwa rozpoczęło się 19 lutego – w urodziny astronoma. Od tego czasu przeszło dwutygodniową fermentację, a potem dwa miesiące leżakowało. Wczoraj (03.05) na olsztyńskim Starym Mieście odbyła się oficjalna degustacja.
Inspiracją do odtworzenia lawendowego piwa z czasów Kopernika była korespondencja ze stycznia 1539 roku między kanonikiem warmińskim Feliksem Reichem i biskupem Janem Dantyszkiem. Opisane tam piwo pochodziło z Mazowsza, a recepturę odnalazł Paweł Błażewicz z olsztyńskiego Muzeum Warmii i Mazur, z zamiłowania piwowar. Nie ma w nim chmielu. Warzone było z sześciu części słodu jęczmienia i sześciu części słodu pszenicy.
Najbliższym wydarzeniem Roku Kopernikańskiego na Warmii i Mazurach będzie wykład w Muzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku dotyczący ostatnich dni życia astronoma i okoliczności jego śmierci. Planowany jest na 18 maja. (PAP/kkan/łw)