Zamknięto zakład, który dostarczał jedzenie do szpitali
Produkcja żywności w zakładzie cateringowym w Ukcie, który dostarczał jedzenie do szpitali w Biskupcu i Barczewie została wstrzymana.
Taką decyzję podjął powiatowy Sanepid w Piszu. W poniedziałek, około 70 pacjentów zatruło się jedzeniem dostarczanym przez tę firmę.
Kontrola w zakładzie wykazała szereg rażących nieprawidłowości – mówił Radiu Olsztyn szef warmińsko-mazurskiego Sanepidu Janusz Dzisko. Sanepid wydał zakładowi w Ukcie zgodę na produkowanie dziennie do 100 porcji posiłków, a właściciele samowolnie zwiększyli produkcję do 300 porcji. Kontrola wykazała także, że brakowało odpowiedniej liczby urządzeń chłodzących, a pracownicy nie posiadali aktualnych kart zdrowia.
Oprócz zamknięcia zakładu, warmińsko-mazurski Sanepid planuje także ukarać właściciela grzywną. Dodatkowo, o sprawie poinformowana zostanie prokuratura. Wyniki badań próbek jedzenia powinny być znane w tym tygodniu. (lew/bsc)