Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 20 °C pogoda dziś
JUTRO: 19 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od Kuchni w Świętej Lipce. Kartacze, kluchy i pielmieni

Radio od Kuchni – Święta Lipka

W audycji Radio od Kuchni zaglądamy do miejsc, w których serwowane są regionalne dania. Przez całe wakacje zwiedzamy, poznając smaki. Byliśmy w Gościńcu „Ryński Młyn” w Rynie oraz w Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej w Kabornie. W czwartek odwiedziliśmy Świętą Lipkę.

Karczma Berta usytuowana jest w ponad 200-letniej chacie. Menu to pochodzenie tradycyjnych smaków wschodu (przesiedlenia Ukraińców) oraz zachodu (tradycyjna kuchnia Mazurów).

Właściciele Karolina i Wojciech Kaczorowscy bazują na produktach z regionu, korzystają z rodzinnych przepisów oraz książek Edwarda Cyfusa „Moja Warmia”. Wiele nazw dań pochodzi właśnie stamtąd m.in. plince, skrzeczki, frysztyk, a dania wschodnie mają tradycyjną nazwę, np. pielmieni. Cała Karczma to „hołd” Warmii i Mazurom: zarówno wnętrza chaty, jak i menu.

Pielmieni w rosole

Ciasto

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 0,6 l gorącej wody
  • szczypta soli

Mąkę zalewamy wrząca wodą, następnie wyrabiamy ciasto i chowamy do siateczki, żeby nie obeschło. Wałkujemy na bardzo cienki placek i wykrawamy małe kręgi na pielmieni.

Farsz

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa wołowego (udźca) oraz 400 g szynki wieprzowej
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • cebula
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu
  • śmietana 18%

Do świeżo zmielonego, wcześniej ugotowanego mięsa wołowego oraz części szynki wieprzowej (w proporcji 2 części do 1 części) dodajemy świeżo posiekany czosnek, świeżo posiekaną natkę pietruszki, świeżo posiekaną cebulę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko mieszamy w misce, dolewając bulion. Gotowym farszem nadziewamy pierożki.

Zagotowujemy pierożki (pielmieni) w osolonej wodzie, wyławiamy, przekładamy do miseczki i zalewamy gorącym rosołem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i świeżą natką.

Kluchy warmińskie

Ciasto:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 1 szklanki mąki tortowej
  • sól

Świeżo starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody np. przez gazę, dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. Proporcje są różne, w zależności od rodzaju ziemniaka; ciasto musi być kleiste. Nakładamy porcję surowego ciasta na pokrywkę i formujemy łyżką małe kluseczki, następnie wrzucamy je na gorącą, osoloną wodę. Odcedzamy, nakładamy na talerz.

Dodatki:

  • twaróg (tłusty)
  • słonina

Kluchy posypujemy skwarkami (czyli pokrojoną i odpowiednio wytopioną słoniną) oraz tłustym twarogiem, który kruszymy w rękach.

Kartacze z mięsem

Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • szklanka mąki ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przez praskę. Ziemniaki dzielimy na cztery części, jedną część przekładamy na bok, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie części ziemniaków z mąką dokładnie mieszamy.

Farsz:

  • mięso wołowe (szponder)
  • kurczak (2 udka)
  • kaczka (2 udka, pierś)
  • 250 g słoniny (gotowanej)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 jajka

Ugotowane mięso wołowe, drobiowe (kurczaka i kaczkę) i ugotowana słoninę (ok. 30 minut na ogniu) mielimy. Dodajemy sól i pieprz, majeranek oraz surowe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formujemy kartacze nakładając część farszu do ziemniaków i oblepiając go. Wrzucamy do osolonej wody z odrobiną tłuszczu. Gotujemy chwilę od wypłynięcia. Gotowe kartacze wykładamy na talerz i polewamy okrasą (skwarkami z cebulą).

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Fot. Karczma Berta

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Radio od Kuchni – Święta Lipka

Kluski Warmińskie

Kluski Warmińskie

Kluski Warmińskie

Radio od Kuchni

Kartacze

Kartacze

Kartacze

Kartacze

Więcej w gotowanie
Olsztyn gospodarzem Targów Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej [ZDJĘCIA]

Gotowanie z Karolem Okrasą, degustacje, warsztaty kulinarne dla dzieci oraz wiele innych atrakcji czeka na turystów i mieszkańców Olsztyna. W ten weekend na rynku Starego Miasta...

Zamknij
RadioOlsztynTV