Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
  • Teraz na antenie

    Frida

    I Know There's Something Going On

  • Wkrótce

    Stevie Wonder

    Part-Time Lover

Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od Kuchni w podróży. Zajazd „Tusinek” kolejnym przystankiem

opis

Fot. P. Getka

Kolejnym przystankiem w naszej podróży szlakiem smaków regionu był Zajazd „Tusinek” w Rozogach. Zobaczcie przepisy i zdjęcia przygotowanych dań.

Zajazd położony jest na pograniczu Kurpi i Mazur. Jest firmą rodzinną złożoną z restauracji, hotelu, sklep farmerskiego, gospodarstwa oraz przetwórni mleka koziego i krowiego.

Serwuje potrawy kuchni regionalnej i lokalnej. Specjalnościami restauracji są m.in. zsiadłe mleko wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podpłomyk, który dostał nagrodę „Perła 2008” w ogólnopolskim konkursie organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W restauracji wykorzystywane są surowce z własnego gospodarstwa: warzywa, mleko, nabiał, drób i koźlęcina. Pozostałe produkty pochodzą od lokalnych dostawców oraz Członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W części sklepu farmerskiego prowadzona jest sprzedaż mleka i warzyw oraz serów kozich i krowich.

Firma wyróżnia się jakością świadczonych usług oraz dużym zróżnicowaniem usług potwierdzonymi wieloma nagrodami i wyróżnieniami.

Zupa – spacer po ogrodzie

opis

Składniki:

  • fasolka szparagowa;
  • marchewka;
  • cebula;
  • ziemniaki.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżkę masła.

Ołatki

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

Składniki:

  • ziemniaki;
  • mąka pszenna;
  • jajko;
  • sól;
  • mąka ziemniaczana;
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami, formować placki i smażyć.

Koźlęcina

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

 

Składniki:

  • mięso z kozy (udziec);
  • czosnek;
  • zioła;
  • sól;
  • masło.

Mięso z kozy przyprawić i odstawić na 2-4 godziny, a następnie obsmażyć na maśle, przełożyć do garnka i dusić do miękkości.

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

opis

Fot. P. Getka

 

opis

Więcej w potrawy, gotowanie
opis
Radio od Kuchni zawitało do Cudnych Manowców

W audycji Radio od Kuchni zaglądamy do miejsc serwujących dania regionalne. Jednym z nich jest restauracja Cudne Manowce w Olsztynie. Cudne Manowce działają od 2013 roku....

Zamknij
opis
RadioOlsztynTV