Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
Olsztyn gospodarzem Targów Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej [ZDJĘCIA]
Gotowanie z Karolem Okrasą, degustacje, warsztaty kulinarne dla dzieci oraz wiele innych atrakcji czeka na turystów i mieszkańców Olsztyna. W ten weekend na rynku Starego Miasta odbywają się Targi Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej.
Na kiermaszu można znaleźć miody, sery, tradycyjne wędliny. Przyjechali wystawcy z całego regionu. Oferują miody, wędliny, sery, ale także naturalne mydełka. Jest również strefa animacji dla dzieci.
Kupujący twierdzą, że na takich festiwalach można znaleźć przysmaki, których nie ma nigdzie indziej.
Mam smalec z gęsi i kawałek kiełbaski z dzika. Rzeczy, które w sklepie trudno dostać. Tu można, stoisk jest co nie miara
– powiedział pan Ludwik.
Pani Małgorzata przywiozła w Olsztyna własne wypieki, ser kozi, groszek i wędliny.
Fantastyczna pani, która potrafiła tak opowiedzieć o tym wszystkim, że nie można przejść obojętnie. Czym bardziej regionalne, swojskie i tradycyjnie wytwarzane tym bardziej lubimy
– podsumował pan Marcin.
Jak powiedział Radiu Olsztyn Jarosław Sarnowski, dyrektor departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałowskiego, impreza daje lokalnym producentom możliwość wyjścia do większej liczby klientów.
Jeszcze dziś na scenie zaprezentuje się Olsztyński Teatr Lalek. Wieczorem odbędzie się koncert Zespołu Shantaż. W niedzielę wręczone zostaną nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a na zakończenie imprezy wystąpi Zespół Pieśni i Tańca Kortowo.
Targi Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur w Olsztynie potrwają do jutra.
Posłuchaj relacji Andrzeja Piedziewicza
15 czerwca (sobota)
Scena mała
- 12.00 – 12.15 Otwarcie wydarzenia
- 12.15 – 13.15 Warsztaty kulinarne dla dzieci – wspólne gotowanie z Szefem kuchni Maciejem Maciejewskim
- 13.15 – 13.30 Animacje dla dzieci
- 13.30 – 14.15 Pokaz kulinarny z degustacją
- 14.15 – 14.30 Animacje dla dzieci
- 14.30 – 14.45 Minikonkurs z nagrodami
- 14.45 – 15.30 Pokaz kulinarny z degustacją
- 15.30 – 15.45 Animacje dla dzieci
- 15.45 – 16.00 Minikonkurs z nagrodami
Scena główna
- 13.45 – 14.40 Warsztaty kulinarne dla dzieci – wspólne gotowanie z Aleksandrą Juszkiewicz
- 14.40 – 15.00 Olsztyński Teatr Lalek
- 15.00 – 15.15 Minikonkurs z nagrodami
- 15.15 – 18.00 Przerwa techniczna
- 18.00 – 19.00 Koncert Zespołu Shantaż
16 czerwca (niedziela)
Scena mała
- 10.00 – 11.45 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – XXIII edycja
- 12.00 – 12.15 Otwarcie wydarzenia
- 12.15 – 13.00 Pokaz kulinarny z degustacją
- 13.00 – 13.15 Prezentacja o Mikołaju Koperniku
- 13.15 – 14.00 Pokaz kulinarny z degustacją
- 14.00 – 14.15 Animacje dla dzieci
- 14.15 – 15.00 Pokaz kulinarny z degustacją
- 15.00 – 15.15 Animacje dla dzieci
- 15.15 – 16.00 Pokaz kulinarny z degustacją
Scena główna
- 11.45 – 12.00 Pokaz sygnalistów (ZO PZŁ Olsztyn)
- 12.00 – 12.30 Oficjalne Otwarcie. Przywitanie gości Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Prezydent Olsztyna
- 12.30 – 13.00 Debata kulinarna – moderuje Karol Okrasa
- 13.00 – 13.30 Wręczenie certyfikatów nowym Członkom Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury
- 13.30 – 14.30 Gotowanie na żywo z Karolem Okrasą wraz z degustacją
- 14.30 – 14.45 Minikonkurs z nagrodami
- 14.45 – 15.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Kortowo
- 15.00 – 16.00 Wręczenie nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
- 16.00 – 16.15 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Kortowo
- 16.15 – 16.30 Minikonkurs
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy
PRZECZYTAJ TAKŻE
- Ogólnopolskie Święto Sera w Olsztynie. "Często nie wiemy jak smakuje prawdziwy ser"
- Przepis na pyszne zupki dla dzieci. Słuchaj Jedzenia pod Lupą
- Wspólnie opracują recepturę. Produkt pomoże osobom z nadwagą i żyjącym w stresie
- Nowy wymiar więziennictwa. W Olsztynie otwarto dom przejściowy dla osadzonych