Radio od Kuchni zawitało do Cudnych Manowców
W audycji Radio od Kuchni zaglądamy do miejsc serwujących dania regionalne. Jednym z nich jest restauracja Cudne Manowce w Olsztynie.
Cudne Manowce działają od 2013 roku. Posadowiona jest na średniowiecznych murach obronnych Olsztyna. Restauracja korzysta z produktów regionalnych od lokalnych dostawców, w tym od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Restauracja Cudne Manowce oferuje dania tradycyjnej kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni Warmii i Mazur. Większość receptur pochodzi z literatury historycznej oraz własnych badań kulinarnych. Załoga restauracji bierze udział w konkursach kulinarnych oraz organizuje warsztaty dla dzieci i młodzieży.
W kulinarną podroż zabrali nas Tomasz i Agnieszka Szmitkowscy, chłop bosy Mariusz Sekulski i gościnnie wicemarszałek województwa Maria Bąkowska.
Lemoniada pokrzywowa
Składniki
- 200 g świeżej pokrzywy
- 3 cytryny
- 3 pomarańcze
- 20 g imbiru
- cukier trzcinowy
- miód gryczany
- 500 ml wody
Przepis
Obrane cytryny i pomarańcze wraz ze skórkami, obrany imbir, pokrzywę, cukier i miód umieszczamy w blenderze. Dodajemy zimnej wody. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 3 minuty.
Całość przelewamy przez drobne sito do dzbanka. Podajemy schłodzone z plasterkiem cytryny.
Chłodnik śledziowy
- 50 dkg fileta śledzia solonego
- 3 białe cebule
- 400 ml jogurtu
- 400 ml zsiadłego mleka
- 400 ml maślanki
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 duże ogórki
- 10 rzodkiewek
- ziele angielskie,
- liść laurowy
- pieprz
- ocet jabłkowy
- koperek
Przepis
Śledzia namoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy, aż śledź będzie odpowiednio słony.
W tym czasie zagotować wodę i zalać wrzątkiem pokrojoną w paski cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, grubo mielony czarny pieprz, ocet jabłkowy i zostawić do wystudzenia. Do wystudzonej marynaty dodać słodką śmietanę, zsiadłe mleko, jogurt, maślankę oraz pokrojonego w paski śledzia, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórka, bez skóry.
Całość doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem. Chłodnik podajemy z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami.
Podpłomyk z kozimi serami
Ciasto
- 80 dkg mąki typ 550
- 20 dkg krupczatki
- 500 ml wody
- 80 ml oleju
- 1 łyżka stołowa soli
- 2 g drożdży lub 20 ml zakwasu
ciasto po wyrobieniu odstawić na 24 godz. do lodówki
Omasta warzywna
- cebula
- papryka
- czosnek
- łodygi pietruszki i kopru
wszystko drobno posiekać, dodać czarnuszkę, kmin i mieloną kolendrę. Całość zalać olejem rzepakowym i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
- kozie sery z Kozarino i Olender
- ser solankowy
Z ciasta uformować 170 gramowe kulki. Podsypując mąką, wyrobić około 30 cm placki. Na placki nanieść omastę warzywną (nieregularnie, gdzieniegdzie pozostawiając niepokryte części). Na omastę położyć niewielkie cząstki serów.
Podpłomyki włożyć do rozgrzanego piekarnika minimum 250 C. Wypiekać około 6-10 minut.
Podawać z rukolą, kiszonkami i konfiturą cebulową.
Autor: K. Bobrycka
Fot. K. Bobrycka
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy