Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dzyndzałki, hreczka, skrzeczki i… flamenco! W Radiu od Kuchni hiszpańskie klimaty na Warmii

W audycji „Radio od kuchni” przygotowaliśmy wyjątkowo gorący zestaw. Gościem plenerowego gotowania była Magdalena Faszcza, mentorka tańca, animatorka kultury hiszpańskiej w Polsce, organizatorka widowiska „Taneczne Oblicza Olsztyna” oraz współtwórczyni Festiwalu Rozwoju i Inspiracji „Babafest”.

Magda właśnie wróciła z gorącej Hiszpanii. Na blacie kuchennym dużo się działo! Kucharz Maciej Maciejewski tym razem zaproponował dzyndzałki warmińskie w różnych odsłonach. Były hreczka, skrzeczki i wołowina. Pojawiły się również pierogi z rybnym nadzieniem.

Do mącznych potraw wykorzystaliśmy produkty z młyna „Młynomag”, członka sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury i Powiśle. Mąkę dostarczyła współwłaścicielka młyna Joanna Myszkowska.

Do warmińskich smaków wprowadziliśmy hiszpański akcent 🙂 Przekonajcie się co z tego wyszło. Przepisy zamieszczamy poniżej.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Składniki

Farsz

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 250 g cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • około 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody

Skrzeczki

  • 300 g boczku świeżego (wędzonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie

Farsz

  • kaszę ugotować na sypko
  • boczek pokroić w kostkę i wysmażyć
  • cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić
  • jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

  • na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, dodać masło, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę
  • gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”
  • następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać krążki
  • na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi
  • wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut

Skrzeczki

Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając,
pod koniec dodać czosnek roztarty z solą

Dzyndzałki warmińskie z wołowiną

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej 450
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • ok. 280 ml wrzątku

Nadzienie

  • 400 g mielonej wołowiny
  • kmin rzymski
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • mąkę wymieszać z solą, dodać olej i stopniowo dodawać wodę, zagniatając łyżką. Ciasto musi być jednolite, miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • do mięsa dodać rozgnieciony czosnek i majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wszystko wyrobić ręką
  • ciasto rozwałkować cienko, wykrawać niewielkie krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić, formując pierogi
  • pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Gotować na małym ogniu około 10 minut

Pierogi z pstrągiem w sosie koperkowym

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej 450
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • ok. 280 ml wrzątku

Farsz

  • 200g fileta z pstrąga
  • 2 łyżki parmezanu startego
  • sól pieprz świeżo zmielony
  • natka pietruszki (mały pęczek)

Sos

  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • ok 40 ml wina białego
  • pęczek kopru mały

Przygotowanie

    • mąkę wymieszać z solą, dodać olej i stopniowo dodawać wodę, zagniatając łyżką. Ciasto musi być jednolite, miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    • filety z pstrąga opłukać i osuszyć, sprawdzić czy nie mają ości i resztek skórki. Drobno posiekać, dodać parmezan, sól i pieprz do smaku, czosnek, posiekaną natkę pietruszki
    • ciasto rozwałkować cienko. Wykrawać niewielkie krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić, formując.
    • wlać wino na patelnię i odparować
    • dodać śmietankę i czosnek, podgrzać aż sos zacznie się zagęszczać
    • doprawić solą pieprzem i na koniec dodać drobno posiekany koper

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Fot. Ł. Sadlak

Dzyndzałki warmińskie z wołowiną. Fot. Ł. Sadlak

Pierogi z pstrągiem w sosie koperkowym, Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni ( 28.07.2021). Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni ( 28.07.2021). Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni ( 28.07.2021). Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni ( 28.07.2021). Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni ( 28.07.2021). Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni. Fot. Ł. Sadlak

Radio od Kuchni. Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za W. Zalewska

 

Więcej w gotowanie
Dwóch kucharzy w audycji „Radio od kuchni”. To gwarancja, że było pysznie

"Po pierwsze tradycja". To hasło środowej audycji Radio od kuchni oraz tytuł książki naszego gościa, Aleksandry Juszkiewicz - zwyciężczyni dziewiątej edycji MasterChef Polska. Ola na co...

Zamknij
RadioOlsztynTV