Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 18 °C pogoda dziś
JUTRO: 21 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dwóch kucharzy w audycji „Radio od kuchni”. To gwarancja, że było pysznie

„Po pierwsze tradycja”. To hasło środowej audycji Radio od kuchni oraz tytuł książki naszego gościa, Aleksandry Juszkiewicz – zwyciężczyni dziewiątej edycji MasterChef Polska.

Ola na co dzień mieszka w Giżycku i pracuje w Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich. Niedawno ukazała się jej książka, o której sama pisze: „Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji… Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu”.

Głównym produktem w naszej kuchni była wieprzowina. Dostarczył nam ją pan Jarosław Flis z Zakładu Wędliniarskiego „Flis-Pol” z Miłomłyna, należącego do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Przygotowaliśmy polędwiczki wieprzowe z dodatkami, przekąskę z kaszy gryczanej i polędwiczki dojrzewającej z Miłomłyna oraz golonkę w podpiwku według przepisów Maćka Maciejewskiego. Dwóch doskonałych kucharzy w jednej kuchni to gwarancja, że było pysznie!

Polędwiczki wieprzowe w pudrze z borowików, sosie żurawinowym, babka ziemniaczana

Polędwiczki wieprzowe w pudrze z borowików, sosie żurawinowym, babka ziemniaczana

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe 1 szt. (ok. 0,5 kg polędwiczki)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 10 plastrów boczku surowego wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • 100 g żurawina (prościej konfitura żurawinowa)
  • ok. 50 g cukru
  • białe wino półwytrawne
  • ziemniaki z duża zawartością skrobi (np. irga)
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • majeranek

Przygotowanie:

Grzyby suszone zblendować. Polędwiczkę oczyścić i zamarynować w przyprawach (sól, pieprz, lubczyk) i obtoczyć w pudrze z grzybów suszonych. Następnie owinąć w boczek i odłożyć do lodówki. Żurawinę umyć, wrzucić do rondla, wlać wodę, zasypać cukrem i dusić, następnie zmiksować. Polędwiczkę upiec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut w zależności od wielkości polędwiczki.

Przygotowanie babki ziemniaczanej:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki lub wykorzystać maszynę. Cebulę również pokroić w kostkę, dodać rozdrobniony czosnek – podsmażyć. Cebulę dodać do startych ziemniaków. Wszystko zalać gorącym mlekiem. Wymieszać z jajkiem i mąką. Dodać przyprawy. Podana porcja spokojnie mieści się w formie do tarty/pizzy. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza i piec ok. 45 minut.

Przekąska z kaszy gryczanej i polędwiczki dojrzewającej z Miłomłyna

Przekąska z kaszy gryczanej i polędwiczki dojrzewającej z Miłomłyna

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g polędwiczki
  • 100 ml mleka
  • 1 szt. papryki
  • 50 g ser welski
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g mąki
  • 1/2 szt pietruszki
  • olej do smażenia
  • jajo
  • 1 szt. małego pomidora

Przygotowanie:

Ugotować kaszę gryczana ostudzić. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz i czosnek – wymieszać. Upiec w formie do muffin. Schab pokroić i namoczyć w mleku. Pokroić warzywa i piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut. Schab usmażyć, dodać warzywa, posypać serem welskim na gorącą potrawę.

Golonka w podpiwku

Golonka w podpiwku

Składniki:

  • 2 szt. golonki
  • 2 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 1/2 selera
  • 0,5 l piwa podpiwek warmiński
  • majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

Golonki dokładnie umyć i przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Ułożyć golonki do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i doprawić przyprawami według własnego smaku. Zalać piwem, przykryć pokrywą i dusić w piekarniku do miękkości.

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

 

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w kuchnia, gotowanie
Bliższe Spotkania – 23.06.2021

Zwiedzanie regionu oraz wspólne gotowanie w audycji Radio od kuchni - to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Izabela Malewska i Maciej Świniarski. Radio...

Zamknij
RadioOlsztynTV