Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 15 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dwóch kucharzy w audycji „Radio od kuchni”. To gwarancja, że było pysznie

„Po pierwsze tradycja”. To hasło środowej audycji Radio od kuchni oraz tytuł książki naszego gościa, Aleksandry Juszkiewicz – zwyciężczyni dziewiątej edycji MasterChef Polska.

Ola na co dzień mieszka w Giżycku i pracuje w Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich. Niedawno ukazała się jej książka, o której sama pisze: „Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji… Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu”.

Głównym produktem w naszej kuchni była wieprzowina. Dostarczył nam ją pan Jarosław Flis z Zakładu Wędliniarskiego „Flis-Pol” z Miłomłyna, należącego do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Przygotowaliśmy polędwiczki wieprzowe z dodatkami, przekąskę z kaszy gryczanej i polędwiczki dojrzewającej z Miłomłyna oraz golonkę w podpiwku według przepisów Maćka Maciejewskiego. Dwóch doskonałych kucharzy w jednej kuchni to gwarancja, że było pysznie!

Polędwiczki wieprzowe w pudrze z borowików, sosie żurawinowym, babka ziemniaczana

Polędwiczki wieprzowe w pudrze z borowików, sosie żurawinowym, babka ziemniaczana

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe 1 szt. (ok. 0,5 kg polędwiczki)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 10 plastrów boczku surowego wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • 100 g żurawina (prościej konfitura żurawinowa)
  • ok. 50 g cukru
  • białe wino półwytrawne
  • ziemniaki z duża zawartością skrobi (np. irga)
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • majeranek

Przygotowanie:

Grzyby suszone zblendować. Polędwiczkę oczyścić i zamarynować w przyprawach (sól, pieprz, lubczyk) i obtoczyć w pudrze z grzybów suszonych. Następnie owinąć w boczek i odłożyć do lodówki. Żurawinę umyć, wrzucić do rondla, wlać wodę, zasypać cukrem i dusić, następnie zmiksować. Polędwiczkę upiec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut w zależności od wielkości polędwiczki.

Przygotowanie babki ziemniaczanej:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki lub wykorzystać maszynę. Cebulę również pokroić w kostkę, dodać rozdrobniony czosnek – podsmażyć. Cebulę dodać do startych ziemniaków. Wszystko zalać gorącym mlekiem. Wymieszać z jajkiem i mąką. Dodać przyprawy. Podana porcja spokojnie mieści się w formie do tarty/pizzy. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza i piec ok. 45 minut.

Przekąska z kaszy gryczanej i polędwiczki dojrzewającej z Miłomłyna

Przekąska z kaszy gryczanej i polędwiczki dojrzewającej z Miłomłyna

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g polędwiczki
  • 100 ml mleka
  • 1 szt. papryki
  • 50 g ser welski
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g mąki
  • 1/2 szt pietruszki
  • olej do smażenia
  • jajo
  • 1 szt. małego pomidora

Przygotowanie:

Ugotować kaszę gryczana ostudzić. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz i czosnek – wymieszać. Upiec w formie do muffin. Schab pokroić i namoczyć w mleku. Pokroić warzywa i piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut. Schab usmażyć, dodać warzywa, posypać serem welskim na gorącą potrawę.

Golonka w podpiwku

Golonka w podpiwku

Składniki:

    • 2 szt. golonki
    • 2 szt. marchewki
    • 1 szt. pietruszki
    • 1/2 selera
    • 0,5 l piwa podpiwek warmiński
    • majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

Golonki dokładnie umyć i przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Ułożyć golonki do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i doprawić przyprawami według własnego smaku. Zalać piwem, przykryć pokrywą i dusić w piekarniku do miękkości.

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

 

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w kuchnia, gotowanie
Bliższe Spotkania – 23.06.2021

Zwiedzanie regionu oraz wspólne gotowanie w audycji Radio od kuchni - to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiali Izabela Malewska i Maciej Świniarski. Radio...

Zamknij
RadioOlsztynTV