Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Zdrowe naturalne kiszonki. Przepis w Jedzeniu pod Lupą

Dziś pod lupę bierzemy kiszonki wielowarzywne. Naturalne kiszonki są zdrowe i wspomagają naszą odporność jesienią i zimą.

Kiszonki są kolorowe i zdrowe. Pozwalają odkryć nowe smaki, inspirują do eksperymentowania w kuchni, a także całkowitej zmiany diety. Mogą też zastąpić dzienną porcję warzyw. Oto przepis kucharza Darka Barygi.

Kiszonka wielowarzywna

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 mała kapusta
  • 3 jabłka
  • 1 twarda gruszka
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 6 małych czerwonych  papryk
  • 4 małe ogórki
  • 3 sztuki kopru
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 korzenie chrzanu
  • 1 główka czosnku

Zalewa

30 gramów soli na 1 litr wody

Przepis

Wodę z solą zagotować. Odstawić do przestudzenia. Słoiki wyparzyć. Warzywa umyć. Na dno dużego słoika dać koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu. Warstwami ułożyć warzywa: obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, pokrojoną kapustę, różyczki brokułu, małe papryki bez ogonków, różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu ponownie dać koper, chrzan i czosnek. Zalać solanką.

Przykryć lecz nie dokręcać. Po tygodniu szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki lub spiżarni.

Posłuchaj przepisu

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w żywność, warzywa, witaminy, przepis, kiszonki
Wciąż w śmietnikach lądują produkty nadające się do spożycia

Polacy marnują rocznie trzy miliony ton żywności, jednocześnie aż ponad 6,5 procent Polaków żyje poniżej progu ubóstwa. Tak wynika z najnowszego raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2024"....

Zamknij
RadioOlsztynTV