Zdrowe naturalne kiszonki. Przepis w Jedzeniu pod Lupą
Dziś pod lupę bierzemy kiszonki wielowarzywne. Naturalne kiszonki są zdrowe i wspomagają naszą odporność jesienią i zimą.
Kiszonki są kolorowe i zdrowe. Pozwalają odkryć nowe smaki, inspirują do eksperymentowania w kuchni, a także całkowitej zmiany diety. Mogą też zastąpić dzienną porcję warzyw. Oto przepis kucharza Darka Barygi.
Kiszonka wielowarzywna
Składniki
- 2 marchewki
- 1 mała kapusta
- 3 jabłka
- 1 twarda gruszka
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 6 małych czerwonych papryk
- 4 małe ogórki
- 3 sztuki kopru
- 1 gałązka tymianku
- 2 korzenie chrzanu
- 1 główka czosnku
Zalewa
30 gramów soli na 1 litr wody
Przepis
Wodę z solą zagotować. Odstawić do przestudzenia. Słoiki wyparzyć. Warzywa umyć. Na dno dużego słoika dać koper, 2 ząbki czosnku i kawałek obranego chrzanu. Warstwami ułożyć warzywa: obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, pokrojoną kapustę, różyczki brokułu, małe papryki bez ogonków, różyczki kalafiora i małe ogórki. Na wierzchu ponownie dać koper, chrzan i czosnek. Zalać solanką.
Przykryć lecz nie dokręcać. Po tygodniu szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki lub spiżarni.
Posłuchaj przepisu
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy