Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 20 °C pogoda dziś
JUTRO: 23 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Karczma Łabędź kolejnym przystankiem Radia od Kuchni

Radio od kuchni

Nasza kulinarna podróż po regionie trwa. Tym razem w ramach audycji Radio od Kuchni odwiedziliśmy Karczmę Łabędź w Nowej Wsi pod Iławą.

Atutem Karczmy Łabędź są nie tylko doskonała kuchnia i życzliwa obsługa, ale też wyjątkowa lokalizacja. Dania regionalne, przyrządzane z lokalnych produktów to hołd dla mazurskiej kultury i tradycji, łączący w sobie autentyczność i nowoczesność. Karczma to także idealne miejsce dla rodzin z dziećmi. Specjalnie dla najmłodszych gości przygotowywane jest menu dla dzieci, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia, zapewniając jednocześnie zdrowe i zbilansowane posiłki.

Obiekt stał się rozpoznawalną restauracją ze względu na przykładanie szczególnej troski o gości restauracyjnych, jak również hotelowych. Dbałość o świeżość dań, jak i o składniki, z których są wyprodukowane stało się motywem przewodnim do działania. Używane są tu lokalne, naturalne produkty i surowce, pochodzące z naszego regionu. Szefem kuchni od kilku lat jest Barbara Długokęcka, która skupia się na szerszym rozumieniu kuchni warmińskiej i mazurskiej. Przewodnim celem stało się należenie do grona, które wspólnie wyznacza sobie podobne cele, wysoką jakość, możliwość wymiany wiedzy, dzielenia się doświadczeniami z innymi restauracjami. Zachowanie pamięci dziedzictwa kulinarnego Warmii i Mazur.

Tradycyjny żur na zakwasie z jajkiem i białą swojską kiełbasą

Składniki:

  • żur – zakwas,
  • pierz czarny mielony,
  • majeranek suszony,
  • włoszczyzna paski,
  • kiełbasa biała prażona z lokalnej wędzarni,
  • czosnek świeży,
  • chrzan tarty,
  • kości wędzone z lokalnej wędzarni Konecki,
  • lubczyk,
  • sól,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • śmietana 36%,
  • jajko.

Przygotowanie:

Gotujemy wywar na kościach wędzonych. Dodajemy warzywa. Do gotowego wywaru dodajemy kiełbaski pokrojone w paski, zakwas, lubczyk, chrzan tarty, sól, czosnek świeży, majeranek, ziele angielskie. W końcu doprawiamy śmietanką. Podajemy z jajkiem.

Golonka nadziewana kapustą kiszoną z opiekanymi ziemniakami

Składniki:

  • golonka z lokalnej wędzarni,
  • sól,
  • pierz czarny mielony,
  • olej,
  • musztarda sarepska,
  • kapusta kiszona z lokalnej kwasiarni,
  • czosnek świeży,
  • chrzan tarty,
  • majeranek suszony,
  • ziemniaki firmowe.

Przygotowanie:

Golonkę marynujemy w marynacie (olej, czosnek, majeranek, sól, pieprz) przez 24 godziny. Faszerujemy kapustą kiszoną i pieczemy przez 3 godziny. Podajemy z ziemniakami opiekanymi, chrzanem i musztardą.

Soczyste polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu podane na puree i sałatą w śmietanie

  • polędwiczka wieprzowa z lokalnej wędzarni,
  • tymianek suszony,
  • olej,
  • czosnek świeży,
  • sól,
  • pierz czarny mielony,
  • pieprz zielony w zalewie,
  • śmietana 36%,
  • puree ziemniaczane,
  • sałata masłowa
  • śmietana 18%

Przygotowanie:

Marynujemy polędwiczki w marynacie (olej, sól, pieprz, tymianek, czosnek) przez 24 godziny. Grillujemy na patelni ok. 2-3 minut z każdej strony. Podajemy z puree ziemniaczanym, sosem z zielonego pieprzu i sałatą w śmietanie.

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Radio od kuchni

Więcej w Radio od kuchni sezon piąty
Kozi ser króluje w Radiu od Kuchni

Nasza kulinarna podróż zaprowadziła nas na Kozią Farmę Złotna koło Morąga. To tam odbywa się kolejna odsłona Radia od Kuchni, w którym króluje kozi nabiał. Kozia...

Zamknij
RadioOlsztynTV