Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 19 °C pogoda dziś
JUTRO: 16 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kozi ser króluje w Radiu od Kuchni

Od lewej: Katarzyna Łaski, Katarzyna Sobiech, Dorota Grzymska.

Nasza kulinarna podróż zaprowadziła nas na Kozią Farmę Złotna koło Morąga. To tam odbywa się kolejna odsłona Radia od Kuchni, w którym króluje kozi nabiał.

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne mieszczące się na terenie Gminy Morąg zajmujące się hodowlą kóz i przetwórstwem mleka koziego. Prowadzą je Katarzyna i Grzegorz Łaski.

Wytwarzanie produktów mlecznych odbywa się ręcznie według starych receptur. Do części produktów wykorzystano receptury dostosowane do lokalnych tradycji. Surowiec – mleko kozie pochodzi z własnej hodowli 142 kóz. Kozy hodowane są w warunkach tzw. chowu otwartego. Zwierzęta mają możliwość swobodnego wyjścia z koziarni i spędzenia dowolnego czasu na pastwiskach o powierzchni 9 ha. W wyniku tego powstaje najlepszej jakości „mleko sienne”. Ważne jest to, że mleko pozyskiwane jest na miejscu i przetwarzane natychmiast po udoju. Nie jest zlewane i transportowane z odległych miejsc. Wszystkie produkty wytwarzane są w zamkniętym cyklu z własnego surowca.

Kozia Farma Złotna pełni również funkcję gospodarstwa edukacyjnego. Uczestniczy w programie skierowanym do dzieci i młodzieży „Zagród edukacyjnych”. Jest także gospodarstwem pokazowym, tematycznym służących upowszechnianiu wiedzy wśród rolników, zachęcających ich do zmiany, rozszerzenia profilu swojej działalności.

Produkty zgłoszone do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”: twarożek oberlandzki, kozi jogurt probiotyczny, naturalny kozi kefir, solankowy bundz kozi, bundz kozi z ziołami, ser kozi długo dojrzewający Olender, ser pleśniowy Popiołek.

Chłodnik 

Składniki:

  • 2 litry koziego kefiru,
  • szklanka jogurtu,
  • pęczek buraczków lub botwinki,
  • 3 średnie ogórki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ziemniaki,
  • jajka na twardo

Gotujemy pokrojone w kostkę buraczki lub botwinkę w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy sok z ćwiartki cytryny i zaczynamy kroić ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i czosnek. Gdy buraczki będą całkiem zimne, dodajemy kefir, jogurt, wszystkie warzywa z wyjątkiem szczypiorku, sól, pieprz do smaku. Jeśli chłodnik jest za kwaśny, można dodać szczyptę cukru. Chowamy do lodówki na godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki, podsmażamy cebulę na okrasę. Przed podaniem na stół dodajemy do chłodnika szczypiorek i jajko. Posypujemy ziemniaczki koperkiem.

Makaron z passatą pomidorową i trzema serami 

Składniki:

  • 250 g makaronu typu tagliatelle,
  • najlepiej domowa passata pomidorowa,
  • 3 kozie serki po około 150 g – solankowy bundz, pleśniowy Dziadek lub Cabri oraz kozi parmezan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek bazylii

Oliwę aromatyzujemy na patelni czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i redukujemy. Gdy passata odparuje, dodajemy pokrojony w kostkę kozi bundz i serek pleśniowy. Mieszamy, by składniki się połączyły i chwilę gotujemy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, posypujemy bazylią lub innymi śródziemnomorskimi ziołami. Na wierzch posypujemy kozim parmezanem.

Sernik na zimno z twarożku oberlandzkiego

Składniki:

  • 1 kg twarożku oberlandzkiego,
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w połowie szklanki wody,
  • pół szklanki cukru,
  • laska wanilii,
  • 2 galaretki owocowe rozrobione według przepisu,
  • owoce sezonowe – truskawki,  maliny, borówki,
  • mięta do dekoracji.

Blendujemy twaróg z cukrem i laską wanilii, dodajemy rozpuszczoną ciepłą żelatynę, blendujemy chwilę i wylewamy do pucharków. Dekorujemy sezonowymi owocami i zalewamy lejącą, wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Dekorujemy listkiem mięty przed podaniem.

Autor: K. Bobrycka
Foto: K. Bobrycka

Radio do Kuchni – Kozia Farma

Radio do Kuchni – Kozia Farma

Radio do Kuchni – Kozia Farma

Radio do Kuchni – Kozia Farma

Radio do Kuchni – Kozia Farma

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik

Sernik

Sernik

Sernik

Passata z trzema serami

Passata z trzema serami

Passata z trzema serami

 

Kozia Farma Złotna

Kozia Farma Złotna

Kozia Farma Złotna

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ładowarka wpadła do stawu. Kierowca nie żyje

Do tragicznego wypadku doszło dziś (11 lipca) w miejscowości Paluzy w powiecie bartoszyckim. Ładowarka teleskopowa wpadła do zbiornika wodnego. Niestety, operator ładowarki zginął. Zgłoszenie o wypadku...

Zamknij
RadioOlsztynTV