Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kulinarna podróż w Radiu od Kuchni doprowadziła do Olsztynka

Fot. K. Bobrycka

Kończą się wakacje i końca dobiega piąta edycja Radia od Kuchni. Na finisz sezonu odwiedzimy Karczmę Skansen w Olsztynku. Tam ugotujemy same pyszności.

Karczma Skansen w Olsztynku jest integralną częścią Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego. Ze względu na miejsce położenia, nawiązuje serwowanymi daniami do tradycyjnej kuchni staropolskiej. W menu posiadają zupę, której przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej z tych rejonów. Potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów prosto od lokalnych dostawców, zgodnie z recepturami używanymi przez babcię właścicielki. Restauracja sezonowa – czynna od marca do grudnia.

Karczma promowała babkę ziemniaczaną na szlaku kulinarnym „Mazury Zachodnie od Kuchni”, na targach turystycznych w kraju i za granicą oraz w przewodniku kulinarnym szlaku. Organizacja festiwalu „Mazury Zachodnie od Kuchni” w czerwcu 2022 r. Potrawy zgłoszone do sieci: zupa warmińska, babka ziemniaczana z sosem grzybowym, napój z mniszka lekarskiego, pierogi domowe, sandacz w sosie kurkowym

Gotować z Dorotą Grzymską będą szefowa kuchni Beata Szymańska i managerka restauracji Monika Pabich-Jabłońska.

Zupa kurkowa z lanymi kluseczkami

Fot. K. Bobrycka

Składniki (zupa)

  • 1 kg kurek świeżych,
  • 2 l bulionu (może być to bulion zarówno mięsny, jak i warzywny),
  • 300 ml słodkiej śmietanki,
  • 250 g cebuli,
  • 100 g masła,
  • koperek nać ok. 50 g,
  • 2 większe ugotowane marchewki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki (lane kluski)

  • 5 całych jaj,
  • szklanka wody,
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie zupy

Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia kurek. Następnie kroimy te największe na mniejsze części i podsmażamy na maśle z uprzednio posiekaną cebulką. Po podsmażeniu wrzucamy je do bulionu. W zależności od naszych preferencji do zupy możemy użyć bulionu mięsnego lub warzywnego. Do bulionu dorzucamy także pokrojone w kosteczkę 2 ugotowane wcześniej marchewki i posiekany koperek. Wszystko razem zagotowujemy, po czym dolewamy słodką śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Naszą zupę kurkową podajemy zawsze ze świeżo przygotowanymi lanymi kluseczkami.

Przygotowanie lanych klusek

Wszystkie składniki dobrze łączymy ze sobą w misce. Najlepiej użyć do tego metalowej rózgi. Następnie gotowe ciasto wlewamy małymi partiami na gotującą się wodę. Gotowe kluseczki przelewamy na sicie zimną wodą. Przed podaniem dodajemy do zupy.

Babka ziemniaczana

Fot. K. Bobrycka

Składniki

  • 2 kg obranych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 100 ml oleju + odrobina do smarowania blachy,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • bułka tarta do posypania blachy.

Przygotowanie

Ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę tzw. keksówkę smarujemy olejem, a następnie obsypujemy dokładnie bułką tartą. Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 50 minut. Po wystygnięciu, babkę kroimy na plastry, które następnie opiekamy na gorącym tłuszczu.

Szybka szarlotka z gruszkami

Fot. K. Bobrycka

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek (małe jajka – 8),
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 6 łyżeczek cukru wanilinowego,
  • 2 kostki margaryny w temperaturze pokojowej,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1,5 kg gruszek.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności obieramy jabłka i gruszki i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce będą mięciutkie. Pozostałe składniki ugniatamy ze sobą do momentu powstania kruszonki, którą wypełniamy spód kokilek. Na wyłożony spód kładziemy ugotowane owoce i przysypujemy kolejną warstwą kruszonki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Nasza gruszkowa szarlotka świetnie komponuje się z gałką waniliowych lodów i bitą śmietaną.

Lemoniada lawendowa

Składniki na syrop lawendowy

  • sok wyciśnięty z 3 świeżych cytryn,
  • 1 l wody,
  • 1 kg cukru,
  • szklanka kwiatków lawendy.

Przygotowanie

Na upały, które towarzyszyły nam podczas tegorocznego lata, znaleźliśmy sposób na orzeźwienie w postaci zimnej lemoniady z kwiatu lawendy. Syrop przygotowuje się bardzo szybko i prosto, więc zachęcamy do spróbowania. Do garnka wlewamy 1 l wody, do tego wsypujemy 1 kg cukru, sok z wyciśniętych 3 cytryn i szklankę kwiatków lawendy. Gotujemy wszystko, mieszając od czasu do czasu przez 15 minut. Następnie przecedzamy syrop i zostawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie napoju

  • 40 ml syropu z kwiatków lawendy,
  • 300 ml zimnej wody gazowanej,
  • plaster cytryny

Do szklanki wlewamy 40 ml syropu lawendowego i zalewamy go 300 ml zimnej wody gazowanej. Do tego wrzucamy plasterek cytryny. Opcjonalnie możemy dodać również kostki lodu i gałązkę lawendy dla wzmocnienia aromatu.

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Przeczytaj poprzedni wpis:
Elbląskie muzeum zachęca do podziwiania ceramiki kadyńskiej

W zbiorach elbląskiego muzeum wciąż można podziwiać ceramikę kadyńską. - Początkowo wyroby ceramiczne nie spotkały się z uznaniem - mówiła Joanna Fonferek-Grajek z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w...

Zamknij
RadioOlsztynTV