Przed nami smaczne lato. Ruszył piąty sezon Radia od Kuchni!
Czas na wakacje, czas na relaks i czas na… najsmaczniejszą wakacyjną audycję. Rozpoczęliśmy piąty sezon Radia od Kuchni!
Z radiowego ogrodu kolejny raz ruszamy w kulinarną podróż przez region. Przez całe wakacje, w każdy czwartek, będziemy podążać za przyrodą. Pierwszym naszym przystankiem był Gościniec „Ryński Młyn” w Rynie.
A co przygotowała szef kuchni Gościńca Agnieszka Wesołowska? Były to nagrodzone podczas XXIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” kartacze z twarogiem, mazurska szczawnianka i placek z twarogiem. Było pysznie! 🙂
Słuchajcie Bliższych Spotkań Radia Olsztyn w każdy czwartek od godziny 9 do 14. Śledźcie także naszą stronę internetową, tu zamieszczamy przepisy na dania z menu dnia.
Mazurska szczawianka
Składniki:
- 0,5 kg liści młodego szczawiu,
- marchewka, pietruszka i inne warzywa o wywaru,
- 1 szklanka śmietany,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- 2 litry wody,
- sok z cytryny,
- 1 kg ziemniaków.
Przygotowanie:
Z warzyw ugotować wywar. Szczaw umyć, pokroić, udusić z dwoma łyżkami masła i dodać do wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zakwasić sokiem z cytryny. Można zaklepać mąką, zaciągnąć śmietaną, połączyć z dwoma żółtkami. Ziemniaki z wody podawać osobno.
Kartacze z twarogiem
Składniki:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków,
- 0,5 kilograma surowych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 300 gram twarogu półtłustego,
- sól, pieprz,
- gałązka rozmarynu,
- 2 cebule,
- 100 gram masła klarowanego.
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Ugotować ziemniaki i przetrzeć przez praskę, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody, ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę i doprawić solą. Szybko i dokładnie zagnieść ciasto, nie robić tego długo, ponieważ ciasto zacznie się rozklejać. Odrywać około 100 gram masy ciasta, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać twarogiem. Następnie zakleić tak, aby farsz znajdował się w środku. Kartacze wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę. Gotować około 10 minut do wypłynięcia. Podsmażyć cebulkę i serwować z pokruszonym twarogiem.
Placuszki z twarogu
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżka cukru,
- 250 gram twarogu.
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Twaróg zmieszać z mąką, żółtkami i solą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z masą twarogową. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z dżemem lub sosem owocowym.