Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 16 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Przed nami smaczne lato. Ruszył piąty sezon Radia od Kuchni!

Fot. K. Bobrycka

Czas na wakacje, czas na relaks i czas na… najsmaczniejszą wakacyjną audycję. Rozpoczęliśmy piąty sezon Radia od Kuchni! 

Z radiowego ogrodu kolejny raz ruszamy w kulinarną podróż przez region. Przez całe wakacje, w każdy czwartek, będziemy podążać za przyrodą. Pierwszym naszym przystankiem był Gościniec „Ryński Młyn” w Rynie.

A co przygotowała szef kuchni Gościńca Agnieszka Wesołowska? Były to nagrodzone podczas XXIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” kartacze z twarogiem, mazurska szczawnianka i placek z twarogiem. Było pysznie! 🙂

Słuchajcie Bliższych Spotkań Radia Olsztyn w każdy czwartek od godziny 9 do 14. Śledźcie także naszą stronę internetową, tu zamieszczamy przepisy na dania z menu dnia.

Mazurska szczawianka

Fot. K. Bobrycka

Składniki:

  • 0,5 kg liści młodego szczawiu,
  • marchewka, pietruszka i inne warzywa o wywaru,
  • 1 szklanka śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • 2 litry wody,
  • sok z cytryny,
  • 1 kg ziemniaków.

Przygotowanie:

Z warzyw ugotować wywar. Szczaw umyć, pokroić, udusić z dwoma łyżkami masła i dodać do wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zakwasić sokiem z cytryny. Można zaklepać mąką, zaciągnąć śmietaną, połączyć z dwoma żółtkami. Ziemniaki z wody podawać osobno.

Kartacze z twarogiem

Fot. K. Bobrycka

Składniki:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • 0,5 kilograma surowych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 300 gram twarogu półtłustego,
  • sól, pieprz,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 cebule,
  • 100 gram masła klarowanego.

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Ugotować ziemniaki i przetrzeć przez praskę, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody, ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę i doprawić solą. Szybko i dokładnie zagnieść ciasto, nie robić tego długo, ponieważ ciasto zacznie się rozklejać. Odrywać około 100 gram masy ciasta, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać twarogiem. Następnie zakleić tak, aby farsz znajdował się w środku. Kartacze wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę. Gotować około 10 minut do wypłynięcia. Podsmażyć cebulkę i serwować z pokruszonym twarogiem.

Placuszki z twarogu

Fot. K. Bobrycka

Składniki:

  • 2 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 250 gram twarogu.

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Twaróg zmieszać z mąką, żółtkami i solą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie zmieszać z masą twarogową. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z dżemem lub sosem owocowym.

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Fot. K. Bobrycka

Więcej w kuchnia, potrawy
Mamerki. Odnaleziono pozostałości wyposażenia kuchni dawnej kwatery OKH

Na terenie kompleksu bunkrów dawnej Kwatery Głównej Niemieckich Wojsk Lądowych (OKH) w Mamerkach na Mazurach odnaleziono pozostałości wyposażenia kuchni i stalowych pieców. Poszukiwania ukrytych w ziemi...

Zamknij
RadioOlsztynTV