Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jest nadzieja dla producentów tradycyjnie wędzonej żywności

Swojskie szynki, fot. Sławomir Ostrowski

Komisja Europejska proponuje, by nowe, bardziej restrykcyjne normy dotyczące zawartości węglowodorów aromatycznych nie obejmowały potraw wpisanych na krajowe listy produktów tradycyjnych.

To z jednej strony powinno pomóc małym wytwórcom, ale z drugiej na taką listę wcale nie jest łatwo się dostać. Jak zwraca uwagę wiceprezes warmińsko-mazurskiej Regionalnej Izby Żywności Tradycyjnej Jarosław Parol, niektóre produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami nigdy się na nią nie dostaną, bo w wielu przypadkach nie da się wykazać „ukorzenienia ich” w tradycji kulinarnej danego regionu.

Dlatego tradycyjne wędzarnie cały czas próbują dostosowywać się do nowych norm, sterując temperaturą wędzenia, czy zmieniając rodzaj używanego drewna. Jak zaznacza Tadeusz Kawa, prezes warmińsko-mazurskiej Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Tradycyjnej, te zabiegi zmieniają smak wędlin, nie dają też gwarancji 100-procentowej skuteczności.

Nowe regulacje dotyczące zawartości węglowodorów aromatycznych w wędlinach i rybach wędzonych mają zacząć obowiązywać 1 września. (apiedz/bsc)

Posłuchaj raportu Andrzeja Piedziewicza

00:00 / 00:00
Więcej w żywność, komisja europejska, wędzenie, węzona żywność, tradycyjna żywność
Czy polskie wędzonki są szkodliwe dla zdrowia?

Producenci protestują, eksperci przekonują, że konieczne jest przestrzeganie procedur. Temat wędzonek powrócił podczas konferencji w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. 1 września ma zacząć obowiązywać unijne...

Zamknij
RadioOlsztynTV