Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Teresa Bocheńska: banki żywności mają poważnego konkurenta

Fot. A. Bruchwald

Mniej żywności ze sklepów wielkopowierzchniowych trafia do Banku Żywności. Duża część niesprzedanych produktów ląduje na śmietniku. Gościem Anety Pastuszki z elbląskiej redakcji Radia Olsztyn była Teresa Bocheńska, prezes Banku Żywności w Elblągu.

Nie wiemy co dokładnie jest przyczyną, ale możemy się domyślać, ponieważ mamy poważnego konkurenta w odbiorze jedzenia. Biogazownie niesprzedaną żywność mogą przetworzyć i wyprodukować biogaz. Dla Banków Żywności nie jest to dobre rozwiązanie. Tym bardziej, że coraz więcej osób potrzebuje pomocy żywnościowej

– stwierdziła Teresa Bocheńska.

Każdego roku wyrzucamy około 5 milionów ton żywności, czyli tyle ile wynosi roczna produkcja owoców. W każdej sekundzie w Polsce wyrzucamy około 92 kilogramów żywności gotowej do spożycia. To równowartość 180 bochenków chleba.

Jedzeniem warto się podzielić nie tylko od święta. W Elblągu są dwie lodówki społeczne, w których można zostawić jedzenie.

Możemy tam zostawić wszystko, co nadaje się do spożycia. Ważne, by było odpowiednio zapakowane, np. w słoiki czy pojemniki oraz dobrze by było opisane co znajduje się w środku i kiedy zostało ugotowane

– dodała prezes elbląskiego Banku Żywności.

Tak przygotowane paczki możemy zostawić w lodówce społecznej znajdującej się przy Banku Żywności przy ul. Stefczyka lub w dawnym hotelowcu przy Związku Jaszczurczego.

Teresa Bocheńska dodała, że jadłodzielnie mają swoich stałych odbiorców. Taki mały gest dla potrzebujących znaczy wiele.  Jak wynika z badań Banku Żywności do wyrzucania jedzenia po świętach przyznaje się ponad 17 procent badanych. Najczęściej wyrzucane są sałatki -prawie 40 procent, pieczywo – 14 procent oraz wędliny – 13 procent.

Posłuchaj rozmowy Anety Pastuszki

00:00 / 00:00

Autor: A. Pastuszka
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w Elbląg, jedzenie, żywność, Bank Żywności, biogazownia, śmietnik, owoce, chleb, jadłodzielnia, lodówka społeczna, produkty spożywcze
Marnujemy 5 ton jedzenia rocznie. „Pomyślmy z kim można się podzielić”

Polacy rocznie marnują prawie 5 milionów ton jedzenia. Najwięcej wyrzucamy go m.in. po świętach, dlatego organizacje pomocowe radzą, by żywność segregować i dzielić się nią z...

Zamknij
RadioOlsztynTV