Czy polskie wędzonki są szkodliwe dla zdrowia?
Producenci protestują, eksperci przekonują, że konieczne jest przestrzeganie procedur.
Temat wędzonek powrócił podczas konferencji w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. 1 września ma zacząć obowiązywać unijne prawo znacznie ograniczające dopuszczalną ilość substancji smolistych w wyrobach wędzonych.
Producenci wędzonych wędlin uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, iż wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku. Nie stać nas będzie na dostosowanie do nowych przepisów – mówi Zbigniew Rolka z Małdyt.
Tymczasem Tadeusz Kawa, prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej uważa, że nowe przepisy pomogą uporządkować metody wędzenia.
Przypomnijmy, Polska wycofała wniosek z Komisji Europejskiej o ulgowe potraktowanie producentów wędzonek. Marek Sawicki prosił wprawdzie Brukselę o 3-letni okres przejściowy, ale potem powiedział, że skala problemu jest niewielka i okres przejściowy nie będzie potrzebny. (kwiat/bsc/as)