Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wybrano największe skarby Europy zaklęte w szkle

Najlepsze przetwory, a wśród nich gruszki w zalewie cytrynowej Bożeny Piaseckiej z Henrykowa. Fot. Facebook Henrykowa

Gruszki w zalewie cytrynowej, golonka i dżem z dyni z czekoladą – zwycięzcami konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”.

Gospodynie i gospodarze z Warmii i Mazur zgłosili do konkursu 112 słoików z przetworami, były one oceniane w trzech kategoriach: domowe przetwory z owoców, z warzyw oraz mięsne i rybne. Komisja konkursowa była pod ogromnym wrażeniem zgłoszonych wyrobów – mówi Jolanta Mackiewicz, koordynatorka Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct w Olsztynie i organizatorka konkursu:

00:00 / 00:00

Dla organizatorów konkursu wiele smaków było dużym zaskoczeniem. Gruszki w zalewie cytrynowej przygotowała Bożena Piasecka z Henrykowa, golonkę w sosie własnym – Wioletta Węgorzewska z Nowej Wsi koło Iławy, dżem z dyni z czekoladą – Roksana Tyc z Szuci koło Jedwabna.

W nagrodę laureatki otrzymały zestaw certyfikowanych garnków, a ich przepisy znajdą się w przygotowywanej publikacji. (kwiat/bsc)

Nagrodzone przetwory, fot ze strony www.europedirect-olsztyn.pl

Nagrodzone przetwory, fot ze strony www.europedirect-olsztyn.pl

Więcej w jedzenie, żywność
Ponad 30 procent z nas marnuje jedzenie

Codziennie, w tysiącach polskich domów żywność jest wyrzucana do kosza. Prezes Banku Żywności w Olsztynie Marek Borowski apeluje, by nie marnować jedzenia. Ze statystyk wynika, że...

Zamknij
RadioOlsztynTV