Wybrano największe skarby Europy zaklęte w szkle
Gruszki w zalewie cytrynowej, golonka i dżem z dyni z czekoladą – zwycięzcami konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”.
Gospodynie i gospodarze z Warmii i Mazur zgłosili do konkursu 112 słoików z przetworami, były one oceniane w trzech kategoriach: domowe przetwory z owoców, z warzyw oraz mięsne i rybne. Komisja konkursowa była pod ogromnym wrażeniem zgłoszonych wyrobów – mówi Jolanta Mackiewicz, koordynatorka Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct w Olsztynie i organizatorka konkursu:
Dla organizatorów konkursu wiele smaków było dużym zaskoczeniem. Gruszki w zalewie cytrynowej przygotowała Bożena Piasecka z Henrykowa, golonkę w sosie własnym – Wioletta Węgorzewska z Nowej Wsi koło Iławy, dżem z dyni z czekoladą – Roksana Tyc z Szuci koło Jedwabna.
W nagrodę laureatki otrzymały zestaw certyfikowanych garnków, a ich przepisy znajdą się w przygotowywanej publikacji. (kwiat/bsc)