Ponad 30 procent z nas marnuje jedzenie
Codziennie, w tysiącach polskich domów żywność jest wyrzucana do kosza. Prezes Banku Żywności w Olsztynie Marek Borowski apeluje, by nie marnować jedzenia.
Ze statystyk wynika, że Polacy wyrzucają do kosza przeszło dwa miliony ton żywności rocznie. Do marnowania jedzenia przyznaje się 30 procent z nas. Na ten problem, Bank Żywności w Olsztynie zwrócił uwagę przy okazji akcji „MUUsisz o mleku wiedzieć więcej”, którą zorganizowano dla uczniów 12 gimnazjów z powiatu olsztyńskiego – powiedział Radiu Olsztyn prezes banku Marek Borowski.
Gimnazjaliści potrafili wymienić kilka sposobów na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia:
Pracownicy Banku Żywności chcą uczyć młodych ludzi jak istotne jest właściwe gospodarowanie żywnością. Efekty ich pracy mają być podsumowane za rok. Tymczasem jest kilka sposobów, by żywności nie marnować. Po pierwsze, planowanie zakupów, po drugie wykorzystywanie kupionej żywności i po trzecie dzielenie się tym, czego mamy za dużo. Do kosza najczęściej trafiają chleb, owoce, warzywa i wędliny. Marnowanie żywności to nie tylko strata pieniędzy. Wyrzucając jedzenie do kosza, przyczyniamy się również do zanieczyszczenia środowiska, marnowania czyjejś pracy i produktów, które mogłyby pomóc potrzebującym.
Żywność marnują nie tylko konsumenci, lecz także sklepy. Od października tego roku, dzięki zmianom przepisów, ma się to zmienić. Sklepy będą zwolnione z podatku od darowizny. Do tej pory nadwyżki jedzenia trafiały na śmietniki, po zmianie przepisów będą mogły trafić do potrzebujących. (lew/bsc)