Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 11 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W „Radiu od kuchni” przyszedł czas podsumowań

Fot. Ł. Sadlak

Przed nami ostatni odcinek tegorocznej odsłony audycji kulinarnej „Radio od kuchni”! A ponieważ Radio Olsztyn świętuje urodziny, przygotujemy coś specjalnego!

Gościem odcinka podsumowującego cały sezon Radia od kuchni będzie marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin. Ale zanim nasz gość pojawi się w radiowej kuchni, kucharz Maciej Maciejewski i Wioleta Zalewska przygotują wspólnie urodzinowy tort dla radiowców. Przypomnimy sobie najciekawsze momenty tegorocznego cyklu, a także przepisy, które pojawiały się w audycjach. Połączymy kilka pomysłów i stworzymy z nich coś nowego. W kuchni znów pojawią się plińce warmińskie i kluski z denka, ale w odmienionym wydaniu. Sprawdźcie sami. Przepisy zamieszczamy poniżej.

Wspólnie podsumujmy tegoroczne gotowanie na antenie Radia Olsztyn! Zapraszamy przed radioodbiorniki jutro od 10.

Filet z kurczaka podany na plińcach warmińskich z modrą kapustą

Filet z kurczaka

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • lubczyk

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnika do temperaturze 190 stopni Celsjusza. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i rozsypujemy obficie przyprawami (wyznaczamy miejsce, gdzie będą ułożone filety, tam rozsypujemy przyprawy) bez soli. Solą nacieramy filety i ściśle układamy obok siebie na przyprawach. Pieczemy ok. 15 minut w zależności od wielkości filetów z kurczaka.

Plińce warmińskie

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 25 ml mleka
  • 1/2 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Modra kapusta

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula żółta lub czerwona
  • 200 g boczku parzonego, swojskiego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, cukier, pieprz czarny mielony
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i boczek pokrojone w drobną kostkę. W międzyczasie szatkujemy drobno czerwoną kapustę, wykrawając przy tym stwardniały głąb. Kapustę przekładamy do garnka z rumianą cebulką i boczkiem, wlewamy wrzątek, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości kapusty 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie 1 czubatą łyżką zwykłego cukru. Wlewamy sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Na płynne, lekko bulgoczące masło wsypujemy mąkę. Podgrzewamy, mieszając przez 30 sekund, do powstania gładkiej zasmażki. Natychmiast przelewamy ją do garnka z kapustą i całość gotujemy jeszcze 3 minuty do zagęszczenia sosu, zgromadzonego na dnie garnka.

Polędwiczka wieprzowa, podana na kluskach z denka z serem i skrzeczkami oraz kiszoną kapustą

Polędwiczka

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 20 plastrów boczek wędzony surowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyszczamy ze ścięgien i kroimy na plastry grubości 3 cm, zawijamy w boczek. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni i obsypujemy solą i pieprzem. Dopiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 5 minut.

Kluski z denka

Składniki:

  • ok. 1 kg białych ziemniaków, starkowanych jak na placki ziemniaczane
  • 1 wiejskie jajko o pokojowej temperaturze
  • duża szczypta soli
  • ok. 3 czubate łyżki mąki żytniej
  • ok. 3 czubate łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Do starkowanych ziemniaków dodajemy jajko i sól, łączymy składniki. Dodajemy mąkę żytnią i pszenną, dobrze mieszamy. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na placki. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodajemy troszeczkę mąki żytniej i pszennej w jednakowych proporcjach. Na denku (drewnianej desce do krojenia) rozprowadzamy cienką warstwę ciasta ziemniaczanego. Do wrzącej wody zgarniamy łyżką małe kluski z denka. Po ich wypłynięciu gotujemy około 3 minuty i łyżką cedzakową wykładamy do durszlaka. Przelewamy zimną wodą. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego.

Kiszona kapusta

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • ziele angielskiego
  • ewentualnie trochę soli

Przygotowanie:

Kapustę gotujemy, wcześniej odciskając z nadmiaru wody (jeżeli za bardzo kwaśna płuczemy). Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu kapusty, możemy doprawić ją jak lubimy.

Od 10.00 przygotowywanie tortu urodzinowego dla Radia Olsztyn.

Filet z kurczaka podany na plińcach warmińskich z modrą kapustą

Polędwiczka wieprzowa, podana na kluskach z denka z serem i skrzeczkami oraz kiszoną kapustą

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Randki online – czy to dobry pomysł?

Szukanie partnera czy partnerki w internecie już dawno przestało kogokolwiek dziwić. Sieć daje niezwykłe możliwości poznawania nowych osób. Nie jesteśmy już ograniczeni tylko do najbliższego otoczenia...

Zamknij
RadioOlsztynTV