Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rozogi kolejnym przystankiem na kulinarnej mapie „Radia od kuchni”

fot. P. Getka

Dziś zabraliśmy Was w kolejną podróż w poszukiwaniu smaków Warmii i Mazur. Na wakacyjnej trasie „Radia od kuchni” tym razem znalazły się Rozogi, a w nich urokliwy kulinarny zakątek – Zajazd Tusinek. Kogo poznaliśmy i jaką historię odkryliśmy?

To był dziewiąty, przedostatni odcinek, trzeciego sezonu wakacyjnego cyklu audycji „Radio od kuchni”. Co tydzień wspólnie odkrywamy ciekawe miejsca i smaki, tworząc kulinarną mapę Warmii i Mazur. Gościliśmy już w Olsztynie, Elblągu, Pluskach, Bartoszycach, Reszlu, Rynie, Mikołajkach i Szczytnie. Dziś wszystkie drogi prowadziły do przedsionka Mazur – Rozóg, gdzie w otoczeniu przyrody poznaliśmy smaki i zapachy regionalnych składników i potraw, przygotowywanych przez pasjonatów życia w zgodzie z naturą.

Nasi rozmówcy zdradzili, jak przyrządzić niepowtarzalne podpłomyki i co kryje się pod tajemniczymi nazwami Grąd, Dziadek, Koszałek czy Opałek. Czy udało nam się zdobyć którąś z regionalnych receptur skrzętnie gromadzonych przez właściciela Zajazdu Tusinek Grzegorza Winiarka?

W wędrówkę po tradycyjnych smakach wraz z szefową kuchni Bożeną Kaczmarczyk wyruszyły niestrudzone radiowe przewodniczki Iza Malewska i Dorota Grzymska.

Podpłomyki

  • 3 kg mąki
  • 0,5 l oleju
  • 1 l wody
  • 100 g drożdży
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru
  • 0,5 l mleka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem i 4 łyżkami mąki.
2. Gdy rozczyn urośnie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
3. Wałkować cienkie placki i nałożyć na nie ulubione składniki.
4. Piec w nagrzanym piekarniku w 250℃ przez 5-7 minut.

Koźlęcina duszona w ziołach

  • 2 udźce koźlęce
  • czosnek
  • świeże zioła, estragon, szałwia, rozmaryn
  • sól i pieprz
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Umyte i oczyszczone mięso przyprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dzień przed przyrządzaniem.
2. Mięso podsmażyć z każdej strony na maśle i przełożyć do brytfanny.
3. Na patelni zredukować wino i dodać do mięsa. Dusić wszystko na małym ogniu do miękkości mięsa przez około 2 godziny.

Ołatki z sosem grzybowym

Placki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1.Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę. Wystudzić, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
2. Formować płaskie placki i smażyć na patelni na małym ogniu z obu stron. Placki można podawać na słono bądź na słodko.

Sos

  • 0,5 kg podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała marchewka
  • 1 l śmietany 18%
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

1. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i marchew, startą na drobnych oczkach. Smażyć, aż cebula będzie szklista, cały czas ją mieszając.
2. Dodać umyte i pokrojone grzyby, smażyć dalej przez około 5 minut.
3. Wlać śmietanę i na małym ogniu podgrzewać, aż się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto drożdżowe

  • 70 g drożdży
  • 1 kg mąki
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie rodzynek
  • szczypta soli

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Mleko lekko podgrzać, wymieszać w nim drożdże, 2 łyżki mąki i cukru.
2. Gdy rozczyn wzrośnie, wlać do miski i wsypać pozostałe składniki. Na koniec dodać roztopione masło.
3. Wszystko dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od rąk. Piec w temperaturze 175 ℃ przez 45 minut.

Posypka na ciasto:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki

Sposób przyrządzania:

1. Składniki zagnieść razem, aby powstała sypka kruszonka.
2. Posypać na ciasto przed pieczeniem.

 

Zupa z pokrzywy

  • 4 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 2 pory (jasna część)
  • 2 garście liści pokrzywy (wcześniej przebranych i trzykrotnie wypłukanych w zimnej wodzie)
  • 1 duża cytryna lub 2 małe
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Do dekoracji: kwaśna śmietana, pestki dyni i słonecznika(uprażone)

Sposób przyrządzania:

1.Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną oleju lub możemy użyć masła.

2. Warzywa dusimy do zarumienienia.

3. Dolewamy wody na dwa centymetry nad warzywa, gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewamy wody.

4. Ugotowane warzywa zestawiamy z ognia, dodajemy listki pokrzywy.

5. Wszystko miksujemy i przyprawiamy do smaku solą , pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

Redakcja: I. Szpakowska

 

 

 

Więcej w Rozogi, Tusinek
Mieszkańcy mogą mieć wpływ na przyszłość gminy. Pomogą w tym ankiety

Mieszkańcy mazurskiej gminy Rozogi mogą mieć realny wpływ na przyszłość swojej małej ojczyzny. Tamtejsi radni przygotowują się do stworzenia Strategii Rozwoju Gminy na najbliższe lata. Mieszkańcy...

Zamknij
RadioOlsztynTV