Naukowiec z Olsztyna szuka sposobów łagodzenia celiaki u dzieci
Doktorantka z olsztyńskiego oddziału PAN zbada, w jaki sposób wzbogacanie diety bezglutenowej prebiotykami wpływa na łagodzenie skutków celiaki u dzieci. Na swój projekt dostała dofinansowanie z Narodowego Centrum Nauki. Na celiakię, zwaną chorobą trzewną, zapada jedno na sto dzieci.
Jak wyjaśnia Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, jest to choroba autoimmunologiczna, którą wywołuje obecność glutenu w żywności. W organizmie chorego gluten powoduje stan zapalny jelita, zanikają kosmki jelitowe, przez co zmniejsza się powierzchnia wchłaniania z jelit. Choroba trzewna jest niewyleczalna, jedynym sposobem jest stosowanie restrykcyjnej, bezglutenowej diety, która łagodzi skutki choroby.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Prebiotyki mogą występować naturalnie w żywności lub być do niej dodane. W odróżnieniu od probiotyków nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące.
Natalia Drabińska będzie podawała dzieciom z celiakią fruktany typu inuliny, które należą do grupy prebiotyków. Inulina w największych ilościach występuje w mało popularnych roślinach, takich jak cykoria czy topinabur, ale jest też w cebuli, porze czy czosnku. Doktorantka podkreśliła, że wielokrotnie zostało udowodnione, iż spożywanie tych produktów może korzystnie wpływać na organizm.
(pap/karp/łw)