Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Na Warmii i Mazurach rozpoczął się zbiór winniczków. Tegoroczny limit to prawie 400 ton

Ślimak winniczek. Fot. Krzysztof Mikunda

Sezon na ślimaki  trwa krótko, można je zbierać między 20 kwietnia a 31 maja. Skup   jest prowadzony drugi rok z rzędu , po 3-letniej przerwie.

Jak poinformowała Kamila Kutryb z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Olsztynie, zainteresowanie pozyskaniem ślimaka jest mniejsze niż przed rokiem. Wydano 61 zezwoleń, a limit na jednego wnioskującego to 6 ton.

Z ubiegłorocznych sprawozdań wynika, że w poprzednim sezonie wykorzystano tylko część dopuszczalnego limitu. Osobom i podmiotom, które uzyskały wówczas zezwolenia, udało się zebrać łącznie 140 ton winniczków.

Winniczki objęte są w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zbierać można osobniki o średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki osiągają takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku 3 lat.

Przez wiele lat województwo warmińsko-mazurskie było największym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w regionie wstrzymano. Główną przyczyną takiej decyzji była słaba kondycja populacji tego gatunku. Dopiero, gdy kolejne badania – przeprowadzone w 2016 roku – wykazały poprawę parametrów populacyjnych winniczków podjęto decyzję o ponownym umożliwieniu ich pozyskiwania.

Ślimaki winniczki to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch. Poza winniczkami Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja – tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.

winniczek, fot. Krzysztof Mikunda

Autor: M.Boguszewski/PAP
Redakcja: BSChromy

Więcej w ślimak
Ślimak, ślimak pokaż… jak smakujesz

Francuzi od lat przyrządzają je na wiele sposobów. Cenią sobie ich stosunkowo wysoką zawartość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mało kto wie, że wiele ślimaków na...

Zamknij
RadioOlsztynTV