Inspektorzy jakości handlowej odwiedzili targ w Tomaszkowie
Nie kontrole i kary, a edukacja i informacja – na to stawiają inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w Olsztynie, którzy pojawili się w hali targowej w Tomaszkowie. Rozdawali ulotki klientom, ale także instruowali producentów żywności w kwestii znakowania produktu.
Inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w Olsztynie odwiedzają hale targowe, by przed świętami edukować i doradzać producentom i konsumentom. W tym celu wydali też poradnik „Smaki jakości w wielkanocnym koszyku”, który dostępny jest na stronie internetowej urzędu.
Dziś w hali targowej w Tomaszkowie inspektorzy osobiście doradzali i rozdawali ulotki informacyjne. Małgorzata Staniszewska z WIJHARS w Olsztynie przyznaje, że nie jest łatwo przekonać rolników czy sadowników, którzy mogą sprzedawać w handlu detalicznym swoje towary do ich znakowania.
Producentom chcemy przekazać informacje, odpowiedzieć na ich wszelkie pytania. Jak powinni znakować swoje wyroby, a konsumentów chcemy edukować w zakresie wyboru produktów spożywczych, tak aby finalnie produkty, które stworzą do koszyka, spełniały ich oczekiwania
– powiedziała
Do Tomaszkowa wybrała się także nasza reporterka Dorota Grzymska, która od 8 lat w audycji „Jedzenie pod lupą”, z pomocą inspektorów WIJHARS edukuje konsumentów w kwestii jakości produktów. Jej zdaniem zwiększa się świadomość kupujących, którzy przede wszystkim nauczyli się czytać etykiety.
Te wędliny są takie dobre, że można je bez problemu zamrozić. Zwracam uwagę na jakość i świeżość produktów przy zakupie. Z reguły czytam etykiety
– powiedział jeden z klientów targu.
Efekty tej wizyty będą mogli państwo wysłuchać za tydzień w audycji „Jedzenie pod lupą”. Inspektorów WIJHARS będziemy mogli spotkać już w przyszłą sobotę, tym razem w hali targowej w Dywitach.
Posłuchaj relacji Doroty Grzymskiej
Autor: D. Grzymska
Redakcja: P. Jaguszewski