Żywność powinna być dobrze opisana. Piekarze i cukiernicy uczą się znakowania wyrobów
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zorganizowały szkolenie dla piekarzy i cukierników z Warmii i Mazur na temat oznakowania produktów.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa udziela dotacji między innymi na promocję regionalnej żywności, ale jak podkreśla Dariusz Wasiela, wicedyrektor oddziału KOWR w Olsztynie, żywność musi być wartościowa:
Chcemy pokazać zdrową żywność, ale żeby ją pokazywać, musimy ją przede wszystkim mieć.
Tymczasem, jak wynika z raportów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, z jakością pieczywa nie ma problemów, ale z oznakowaniem już są.
Konsumenci poszukują konkretnych rodzajów pieczywa, typu chleb orkiszowy czy razowy. Ważne, żeby ta informacja była precyzyjna a za nazwą był odpowiedni skład produktu
– przyznaje wojewódzki inspektor, Ryszard Piórkowski.
Wcześniej podobne szkolenia zorganizowano już dla producentów mięsa.
Autor: A. Piedziewicz
Redakcja: A. Dybcio