Bakłażan w roli głównej. Słuchaj audycji Radio od Kuchni
Bakłażan da się lubić. W Radiu od Kuchni przekonywać o tym będą Wioletta Zalewska-Szmit i Maciej Maciejewski wraz z siatkarzami Indykpolu AZS Olsztyn – Dawidem Wochem i Jędrzejem Gruszczyńskim.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną przygotował pożywne przekąski do szkoły. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego, a dwa tygodnie później wspólnie przybliżyli nam tajniki kuchni gruzińskiej. Z Izabelą Malewską przygotował obiadowe dania z kaszą, makaronem i ryżem. Dziś znów będzie gotował z Wiolettą Zalewską-Szmit i przekona nieprzekonanych do spróbowania potraw z bakłażanem. Wspierać ich będą siatkarze Indykpolu AZS Olsztyn, Dawid Woch i Jędrzej Gruszczyński.
Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14.
PRZEPISY
Tarta z bakłażanem i cukinią
produkty:
farsz:
- 1 cukinia
- 1 średni bakłażan
- 2 średnie marchwie
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml śmietanki 30-35 %
- 2 jaja
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajo
- sól
- 1 łyżka wody
przygotowanie:
- przygotowujemy ciasto – mąkę odmierzamy, dodajemy pokrojone masło, jajo i sól
- składniki siekamy nożem (dopiero pod koniec ugniatamy rękoma)
- dodajemy łyżkę wody, wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej formy
- wstawiamy do lodówki na 30 minut
- piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni (bez termoobiegu)
- smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm
- ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką
- wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, odstawiamy je do wystudzenia
- bakłażana, cukinię i marchew obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry – najlepiej pokroić je obieraczką do warzyw, wówczas plastry są jednakowej grubości – jeżeli są za szerokie, dodatkowo kroimy je wzdłuż na pół
- bakłażana posypujemy solą, aby nie ściemniał i stracił gorycz
- plastry marchwi rozkładamy pojedynczo na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu) przez 5 minut. Cebulę kroimy w piórka.
- w miseczce mieszamy śmietankę z jajkami, a następnie dodajemy starty ser mozzarella i tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone, wystudzone ciasto
- na masę wykładamy cebulę, później pozostałe warzywa układamy na obwodzie tarty, od zewnątrz, ale pionowo: dookoła pasek cukinii, dookoła pasek marchwi, dookoła pasek bakłażana
- powtarzamy czynność do wypełnienia całej powierzchni tarty do środka
- wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40–45 minut do zarumienienia warzyw
mussaka z bakłażanem
produkty:
farsz
- 1 bakłażan
- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 2 pomidory
- mielony cynamon
- kminek
- oregano
- sól
- pieprz
- starty ser żółty lub mozzarella
- 2 średnie ziemniaki
sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
przygotowanie:
- bakłażany kroimy w plastry, solimy i ściągamy rosę, obsmażamy na patelni z oliwą
- na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek
- dodajemy mięso, mieszając smażymy ok. 10 minut, mieszając
- dodajemy, pokrojone pomidory i przyprawy
- dusimy, aż powstanie w miarę jednolity sos
- obieramy ziemniaki i cienko kroimy w plastry, układamy w formie na dnie i podpiekamy w temp 200 stopni ok. 10 minut do zrumienienia
- w oddzielnym garnku na rozpuszczonym maśle dodajemy mąkę mieszamy do połączenia.
- dodajemy liść laurowy ziele angielskie, sól oraz gałkę muszkatołową
- dodajemy mleko mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje intensywnie mieszając pod koniec doprawiamy
- w żaroodpornym naczyniu układamy na przemian warstwy bakłażana i mięsa
- wierzch polewamy sosem beszamelowym, posypujemy starkowanym serem
- pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
przekąska bakłażanowa
produkty:
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- pół cebuli
- 1 pomidor
- 1 bakłażan
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- sól
- pieprz
- czosnek
przygotowanie:
- bakłażana kroimy w plastry szerokości ok. 2 cm, obsypujemy solą z każdej strony
- mięso i cebulę przesmażamy, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- na bakłażanie układamy warstwę mięsa, pomidor pokrojony w plastry (każdą warstwę warzyw doprawiamy)
- układamy ser na wierzchu
- pieczemy w ustawieniu grill ok. 12 minut w 190 stopniach
- po wyjęciu dekorujemy bazylią