Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Bakłażan w roli głównej. Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Fot. P. Getka

Bakłażan da się lubić. W Radiu od Kuchni przekonywać o tym będą Wioletta Zalewska-Szmit i Maciej Maciejewski wraz z siatkarzami Indykpolu AZS Olsztyn – Dawidem Wochem i Jędrzejem Gruszczyńskim.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną przygotował pożywne przekąski do szkoły. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego, a dwa tygodnie później wspólnie przybliżyli nam tajniki kuchni gruzińskiej. Z Izabelą Malewską przygotował obiadowe dania z kaszą, makaronem i ryżem. Dziś znów będzie gotował z Wiolettą Zalewską-Szmit i przekona nieprzekonanych do spróbowania potraw z bakłażanem. Wspierać ich będą siatkarze Indykpolu AZS Olsztyn, Dawid Woch i Jędrzej Gruszczyński.

Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14.

Fot. P. Getka

PRZEPISY

Tarta z bakłażanem i cukinią

produkty:

farsz:

  • 1 cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 średnie marchwie
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml śmietanki 30-35 %
  • 2 jaja
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)

kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • sól
  • 1 łyżka wody

przygotowanie:

  • przygotowujemy ciasto – mąkę odmierzamy, dodajemy pokrojone masło, jajo i sól
  • składniki siekamy nożem (dopiero pod koniec ugniatamy rękoma)
  • dodajemy łyżkę wody, wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej formy
  • wstawiamy do lodówki na 30 minut
  • piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni (bez termoobiegu)
  • smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm
  • ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką
  • wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, odstawiamy je do wystudzenia
  • bakłażana, cukinię i marchew obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry – najlepiej pokroić je obieraczką do warzyw, wówczas plastry są jednakowej grubości – jeżeli są za szerokie, dodatkowo kroimy je wzdłuż na pół
  • bakłażana posypujemy solą, aby nie ściemniał i stracił gorycz
  • plastry marchwi rozkładamy pojedynczo na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu) przez 5 minut. Cebulę kroimy w piórka.
  • w miseczce mieszamy śmietankę z jajkami, a następnie dodajemy starty ser mozzarella i tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone, wystudzone ciasto
  • na masę wykładamy cebulę, później pozostałe warzywa układamy na obwodzie tarty, od zewnątrz, ale pionowo: dookoła pasek cukinii, dookoła pasek marchwi, dookoła pasek bakłażana
  • powtarzamy czynność do wypełnienia całej powierzchni tarty do środka
  • wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40–45 minut do zarumienienia warzyw

Tarta z bakłażanem i cukinią

mussaka z bakłażanem

produkty:

farsz

  • 1 bakłażan
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 2 pomidory
  • mielony cynamon
  • kminek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • starty ser żółty lub mozzarella
  • 2 średnie ziemniaki

sos beszamelowy

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa

przygotowanie:

  • bakłażany kroimy w plastry, solimy i ściągamy rosę, obsmażamy na patelni z oliwą
  • na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek
  • dodajemy mięso, mieszając smażymy ok. 10 minut, mieszając
  • dodajemy, pokrojone pomidory i przyprawy
  • dusimy, aż powstanie w miarę jednolity sos
  • obieramy ziemniaki i cienko kroimy w plastry, układamy w formie na dnie i podpiekamy w temp 200 stopni ok. 10 minut do zrumienienia
  • w oddzielnym garnku na rozpuszczonym maśle dodajemy mąkę mieszamy do połączenia.
  • dodajemy liść laurowy ziele angielskie, sól oraz gałkę muszkatołową
  • dodajemy mleko mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje intensywnie mieszając pod koniec doprawiamy
  • w żaroodpornym naczyniu układamy na przemian warstwy bakłażana i mięsa
  • wierzch polewamy sosem beszamelowym, posypujemy starkowanym serem
  • pieczemy około 30 minut w 180 stopniach

mussaka z bakłażanem

przekąska bakłażanowa

produkty:

  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • pół cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 bakłażan
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

przygotowanie:

  • bakłażana kroimy w plastry szerokości ok. 2 cm, obsypujemy solą z każdej strony
  • mięso i cebulę przesmażamy, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • na bakłażanie układamy warstwę mięsa, pomidor pokrojony w plastry (każdą warstwę warzyw doprawiamy)
  • układamy ser na wierzchu
  • pieczemy w ustawieniu grill ok. 12 minut w 190 stopniach
  • po wyjęciu dekorujemy bazylią

Przekąska bakłażanowa

fot. Przemysław Getka

Więcej w gotowanie, Radio od kuchni
Kasza, ryż i makaron w wersjach obiadowych. Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Trzy pomysły na drugie dania przedstawią w audycji Radio od Kuchni Izabela Malewska i Maciej Maciejewski. Dla każdego coś miłego - kasza, ryż i makaron w...

Zamknij
RadioOlsztynTV