Kasza, ryż i makaron w wersjach obiadowych. Słuchaj audycji Radio od Kuchni
Trzy pomysły na drugie dania przedstawią w audycji Radio od Kuchni Izabela Malewska i Maciej Maciejewski. Dla każdego coś miłego – kasza, ryż i makaron w ciekawych odsłonach.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną przygotował pożywne przekąski do szkoły. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego, a dwa tygodnie później wspólnie przybliżyli nam tajniki kuchni gruzińskiej. Z Izabelą Malewską przygotuje dania z kaszą, makaronem i ryżem.
Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14.
PRZEPISY
kaszotto z borowikami
produkty:
- 200 g kaszy pęczak
- 50 g suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- ok. 50 g sera parmezan
- 100 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 1 pęczek naci pietruszki
- 50 g selera
- 1 cebula (średnia)
- olej do smażenia
- 100 ml białego wina
- ziele angielskie
- liść laurowy
przygotowanie:
- przygotowujemy bulion warzywny: marchewkę, seler, korzeń i nać pietruszki, ziele i liść laurowy – gotujemy na wolnym ogniu aż nabierze smaku
- cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju, podlewamy białym winem
- dodajemy kaszę pęczak, delikatnie ją prażymy
- namaczamy grzyby w ciepłej wodzie
- podlewamy kaszę bulionem tak aby była zakryta
- gdy kasza wypije cały bulion (z pierwszego podlania), podlewamy wodą z suszonych grzybów i dodajemy pokrojone borowiki
- podlewamy do miękkości kaszy
- dodajemy tarty ser parmezan
makaron z czosnkiem, fasolką szparagową, boczkiem i suszonymi pomidorami
produkty:
- 100 g makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 50 g surowego, wędzonego boczku
- pół cebuli
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, fasolkę szparagową kroimy na kawałki ok. 3 cm, gotujemy w osolonej wodzie
- cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy suszone pomidory oraz pokrojony czosnek
- dodajemy fasolkę szparagową, podlewamy śmietaną i skrapiamy cytryną, aby śmietana szybciej zgęstniała
- gotujemy al dente makaron – w osolonej wodzie, bez oleju!
- ugotowany makaron dodajemy do sosu prosto z garnka, lekko odcedzając
- podajemy z parmezanem
paella z indykiem
produkty:
- 100 g ryżu (do paelli lub risotto, arborio)
- 1 niewielka cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 litr rosołu lub bulionu
- 100 g piersi z indyka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 pomidory
- słodka papryka
- pół łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
przygotowanie:
- cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju na głębokiej, dużej patelni
- paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę
- umytą i osuszoną pierś z indyka kroimy również w większą kostkę
- do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż, smażymy przez 1-2 minuty
- zalewamy ryż gorącym bulionem, dodajemy pokrojoną paprykę, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i dusimy przez 12 minut – w tym czasie nie zaglądamy do ryżu i nie mieszamy go
- na drugiej patelni na łyżce oleju obsmażamy kurczaka oprószonego solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą
- zrumienione mięso dodajemy do ugotowanego ryżu (po upływie 12 minut duszenia), dodajemy pomidory
- doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy
- potrawę podajemy w naczyniu, w którym została przygotowana
- przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki