Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kasza, ryż i makaron w wersjach obiadowych. Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Fot. K. Ośko

Trzy pomysły na drugie dania przedstawią w audycji Radio od Kuchni Izabela Malewska i Maciej Maciejewski. Dla każdego coś miłego – kasza, ryż i makaron w ciekawych odsłonach.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną przygotował pożywne przekąski do szkoły. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego, a dwa tygodnie później wspólnie przybliżyli nam tajniki kuchni gruzińskiej. Z Izabelą Malewską przygotuje dania z kaszą, makaronem i ryżem.

Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14.

PRZEPISY

kaszotto z borowikami

produkty:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 50 g suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • ok. 50 g sera parmezan
  • 100 g marchewki
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • 50 g selera
  • 1 cebula (średnia)
  • olej do smażenia
  • 100 ml białego wina
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

przygotowanie:

  • przygotowujemy bulion warzywny: marchewkę, seler, korzeń i nać pietruszki, ziele i liść laurowy – gotujemy na wolnym ogniu aż nabierze smaku
  • cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju, podlewamy białym winem
  • dodajemy kaszę pęczak, delikatnie ją prażymy
  • namaczamy grzyby w ciepłej wodzie
  • podlewamy kaszę bulionem tak aby była zakryta
  • gdy kasza wypije cały bulion (z pierwszego podlania), podlewamy wodą z suszonych grzybów i dodajemy pokrojone borowiki
  • podlewamy do miękkości kaszy
  • dodajemy tarty ser parmezan

Fot. K. Ośko

makaron z czosnkiem, fasolką szparagową, boczkiem i suszonymi pomidorami

produkty:

  • 100 g makaronu penne
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g surowego, wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, fasolkę szparagową kroimy na kawałki ok. 3 cm, gotujemy w osolonej wodzie
  • cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy suszone pomidory oraz pokrojony czosnek
  • dodajemy fasolkę szparagową, podlewamy śmietaną i skrapiamy cytryną, aby śmietana szybciej zgęstniała
  • gotujemy al dente makaron – w osolonej wodzie, bez oleju!
  • ugotowany makaron dodajemy do sosu prosto z garnka, lekko odcedzając
  • podajemy z parmezanem

Fot. K. Ośko

paella z indykiem

produkty:

  • 100 g ryżu (do paelli lub risotto, arborio)
  • 1 niewielka cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr rosołu lub bulionu
  • 100 g piersi z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • słodka papryka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

przygotowanie:

  • cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju na głębokiej, dużej patelni
  • paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę
  • umytą i osuszoną pierś z indyka kroimy również w większą kostkę
  • do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż, smażymy przez 1-2 minuty
  • zalewamy ryż gorącym bulionem, dodajemy pokrojoną paprykę, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i dusimy przez 12 minut – w tym czasie nie zaglądamy do ryżu i nie mieszamy go
  • na drugiej patelni na łyżce oleju obsmażamy kurczaka oprószonego solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą
  • zrumienione mięso dodajemy do ugotowanego ryżu (po upływie 12 minut duszenia), dodajemy pomidory
  • doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy
  • potrawę podajemy w naczyniu, w którym została przygotowana
  • przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Fot. K. Ośko

Więcej w gotowanie, przepisy
Kulinarna wycieczka do Gruzji. Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Jak ważnym składnikiem są orzechy? Co wyjdzie z połączenia ich z bakłażanem, a co w towarzystwie szpinaku? Dania kuchni gruzińskiej w audycji Radio od Kuchni przygotują...

Zamknij
RadioOlsztynTV