Co oni znów zgotowali? Zajrzyjcie do radiowej kuchni
Marcepan królewiecki i tarta z czarną porzeczką – m.in. takie dania pojawiły się na stole podczas kolejnego odcinka „Radia od kuchni”.
Gościem specjalnym audycji był Tomasz Derdoń – właściciel kawiarni „Moja” w Olsztynie, która jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla. Zachęcamy do zakupienia poniższych produktów i ugotowania razem z nami.
Marcepan królewiecki z porzeczką czarną
Składniki:
• 200 g migdałów,
• 2 białka,
• 400 g cukru pudru,
• 100 g twardej czekolady,
• 200 g porzeczki czarnej,
• 30 g smażonej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie
• migdały obrać ze skóry i zmiażdżyć w moździerzu,
• dodać do nich 2 białka i dobrze rozetrzeć, następnie wsypać cukier puder (trochę pozostawić),
• smażoną skórkę pomarańczy utrzeć na jednolitą masę (powinna być miękka i giętka),
• masę przełożyć na stół, posypać pozostałym cukrem pudrem i delikatnie rozwałkować,
• wyciąć foremkami kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem,
• piec w piekarniku w temperaturze do 170 stopni, aż boki się lekko zrumienią,
• po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, rozgrzać czekoladę na płynną masę i zalać nią marcepany w foremkach. Foremki zdjąć, kiedy czekolada zastygnie.
Przekąska – cukinia grillowana z orzechami i chilli
Produkty
• 1 szt. cukini,
• 100 g białego sera,
• ok. 40 g śmietany słodkiej 18%,
• 200 g orzechów laskowych, włoskich itp.,
• 100 g masła,
• 1 szt. papryczki chilli (wykorzystujemy 1 cm),
• sól,
• oliwa.
Przygotowanie
• cukinię kroimy na paski wzdłuż,
• solimy z każdej strony i odczekujemy aż się zrosi. Ręcznikiem papierowym ściągamy rosę,
• grillujemy z każdej strony,
• orzechy wraz z masłem i papryczką chilli miksujemy w blenderze, doprawiamy solą,
• biały ser z dodatkiem śmietany rozgniatamy na gładką masę,
• smarujemy cukinię serem, następnie masą z orzechami i zwijamy w rulonik, który przebijamy wykałaczką,
• polewamy oliwą.
Podpłomyki z warzywami w sosie z fety
Produkty
• 2 szklanki mąki pszennej i odrobina do podsypania,
• ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
• sól,
• opcjonalnie: 2 łyżki oleju,
• 1 szt. papryki,
• 1 szt. marchwi,
• 1/2 pietruszki korzeń,
• 2 szt. pomidorów,
• masło,
• 100 g kostki sera feta,
• 50 g śmietany 18%,
• 3 ząbki czosnku,
• sól,
• czubryca.
Przygotowanie:
• do miski wsyp mąkę i dodaj do niej sól (a także przyprawy, jeśli ich używasz). Wszystko rozmieszaj,
• następnie wlej olej, a potem powoli wlewaj wodę, jednocześnie zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne, a następnie podziel na mniejsze części,
• podsyp je mąką i rozwałkuj na cienki placuszek. Weź patelnię i porządnie ją rozgrzej. Następnie zmniejsz ogień i połóż surowy podpłomyk,
• smaż bez użycia tłuszczu, aż będzie ładnie zrumieniony po obu stronach,
• podczas smażenia będą powstawać bąble – warto przekłuwać je, by podpłomyki pozostały płaskie i nie przypalały się za mocno. Gotowe podpłomyki powinny być rumiane,
• zostawiamy, aby trochę zmiękły,
• warzywa myjemy, obieramy, tarkujemy na tarce z dużymi okami,
• przekładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy podlewając wodą delikatnie, aby warzywa szybciej zmiękły,
• miksujemy dodając czosnek i doprawiając do smaku czubrycą,
• z pomidorów robimy koncentrat i dodajemy do masy warzywnej,
• smarujemy podpłomyk i ciasno zwijamy, warto podpłomyki zafoliować, aby trochę zmiękły,
• ser feta miksujemy dodając śmietany,
• serwujemy podpłomyki przekłute wykałaczką.
Tarta z czarną porzeczką
Produkty:
Kruche ciasto
• mąka,
• masło,
• jajko,
• łyżka cukru,
• łyżka zimnej wody.
Farsz
• 3 jajka,
• 50 ml białego wina wytrawnego,
• 100 g śmietanki 30%,
• 40 g cukru pudru,
• 150 g czarnej porzeczki,
• 30 g masła.
Przygotowanie:
Ciasto
• wszystkie składniki ciasta wymieszaj (białka oddzielamy od żółtek – potrzebne będą do bezy), zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
• rozwałkuj i ułóż w formie na tartę,
• pieczemy w temp. 180 st. ok. 15 min.
Farsz
• do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder,
• gotujemy na małym ogniu, ciągle ubijając rózgą. Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy zmiksowane porzeczki i przez chwilę mieszamy,
• kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy,
• tak przygotowany krem wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie pieczemy w temperaturze około 150 st. przez 12-20 minut z termoobiegiem, w zależności od wielkości tarty.
Beza
• z 2 białek, które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach,
• białe wino gotujemy z cukrem około 3 min.,
• białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach,
• przekładamy do worka cukierniczego z rozetą i wyciskamy na upieczoną tartę,
• wkładamy do nagrzanego piekarnika, z włączoną górną grzałką na 210 st. bez termoobiegu 2-3 min.
Autor: M. Maciejewski
Redakcja: Ł. Sadlak
Fot. Ł. Sadlak