Aktualności, Aplikacja mobilna
Żywność pod lupą sanepidu. W tym roku przebadane zostanie kilkadziesiąt tysięcy próbek
W 2020 przebadanych zostanie ok. 80 tys. próbek żywności. W planach są m.in. dodatkowe badania kasz, płatków i mąki, związane z doniesieniami o obecności glifosatu w produktach zbożowych – poinformował rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego GIS Jan Bondar.
Plan pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu jest opracowywany na szczeblu centralnym we współpracy m.in. instytutami badawczymi i laboratoriami referencyjnymi z uwzględnieniem największych zagrożeń oraz zmieniających się przepisów i wymagań prawnych.
Łącznie w 2020 przebadanych zostanie ok. 80 tys. próbek żywności. W związku z doniesieniami dotyczącymi zawartości glifosatu w produktach zbożowych zlecone będą dodatkowe badania kasz, płatków i mąki w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów
– wskazał Bondar. Glifosat to aktywny środek wielu preparatów chwastobójczych, stosowanych w uprawach rolniczych i ogrodowych czy parkowych.
Rzecznik GIS podał ponadto, że „w 2020 roku utrzymano zwiększoną liczbę pobieranych próbek jaj do badań w kierunku Salmonella”.
Zaplanowane zostały dodatkowe badania produktów gotowych do spożycia, w tym mrożonek, które mogą być potencjalnie spożywane na surowo i zbadanie ich w kierunku Listeria monocytogenes”
– dodał.
Zapowiedział, że plan skupiał się będzie na pobieraniu próbek jak najbliżej producenta i importera, aby w przypadku stwierdzenia przekroczeń, móc reagować jeszcze przed końcem terminu ważności produktów.
Pobierane są próbki produktów krajowych, produktów pochodzących z terenu Unii Europejskiej oraz próbki spoza UE, z tzw. krajów trzecich. Próbki pobierane są z obrotu detalicznego i hurtowego, w zakładach przemysłu spożywczego i zakładach żywienia zbiorowego a w przypadku produktów z importu również na granicy.
Bondar podał, że w 2020 roku plan obejmuje 27 kierunków badań m.in.: zanieczyszczenia mikrobiologiczne, metale szkodliwe dla zdrowia, pestycydy, mikotoksyny, azotany, substancje dodatkowe oraz ich czystość, skażenia promieniotwórcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, GMO, 3 – MCPD i jego estry, histamina, metanol i cyjanowodór, karbaminian etylu, napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), furan czy alkaloidy tropanowe.
W przypadku stwierdzenia przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń określonych w aktach prawnych, podejmowane są odpowiednie działania w celu wyeliminowania zagrożenia w ramach urzędowej kontroli, wycofania produktu z obrotu oraz zgłoszenia informacji do sytemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).
Gdy okazuje się, że dany produkt może stanowić zagrożenie dla konsumentów, Główny Inspektorat Sanitarny informuje o tym opinię publiczną za pośrednictwem tzw. ostrzeżeń publicznych zamieszczanych na stronie internetowej gis.gov.pl, a także na Facebooku i Twitterze. W ogłoszeniu takim pojawia się nazwa lub rodzaj produktu (nazwa producenta, nr partii, data ważności, zdjęcie) rodzaj zagrożenia oraz zalecenia dotyczące zachowania konsumenta.
Autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl (PAP)
Redakcja: A. Dybcio