Kulinarne święto na olsztyńskiej starówce
Kilkudziesięciu wystawców, pokazy, degustacje i konkursy kulinarne przyciągnęły na olsztyńską starówkę tłumy odwiedzających Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla.
To promocja produktów i smaków opartych na pracy lokalnych przedsiębiorców, a także inteligentna specjalizacja naszego regionu.
Podczas Festiwalu odbył się również konkurs. Uznanie jury zdobył m.in. Marcepan Królewiecki z Olsztyna. Jak podkreśla Alicja Derdoń, która wraz z mężem odtworzyła smak marcepana sprzed kilkudziesięciu lat, pomysł produkcji tego wyrobu powstawał długo. Potrzebny był także specjalistyczny sprzęt do formowania tego przysmaku.
Jak mówi Alicja Derdoń proporcje składników do wyrobu marcepanów są ściśle określone.
Uznanie publiczności zdobyła długodojrzewająca szynka z gospodarstwa agroturystycznego ze Wzgórz Dylewskich.
Autor: B.Gajlewska
Redakcja: Ł.Węglewski