Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Fuzja smaków, czyli kartacze, plińce i rabarbarówki. Słuchaj letniej edycji Radia od Kuchni

Fot. A. Chmielewska

Na słono, na kwaśno, na słodko! W środę w radiowej kuchni czekał nas taniec smaków. Pojawiła się nowa odsłona kartaczy i plińców oraz rabarbarówki! Czas umiliły rozmowy na słodkie tematy, bo gościem Wioli Zalewskiej i kucharza Maćka Maciejewskiego była Agnieszka Pucer, lokalna producentka miodów.

Pani Agnieszka prowadzi pasiekę wraz z mężem Robertem. Ponad pół wieku temu tata pana Roberta Włodzimierz Pucer, pszczelarz z potrzeby serca i zamiłowania do przyrody, założył swoje pierwsze gospodarstwo pasieczne. Dziś miody, produkowane według jego receptur, są wyróżniane i nagradzane.

W środowej audycji  Radio od Kuchni również pojawiły się wspomniane miody, ale na początek uraczyliśmy podniebienia nową odsłoną kartaczy. Przygotowaliśmy je z nadzieniem warzywnym. Plińce również odkryliśmy na nowo. Sprawdziliśmy, jak smakują w wydaniu „na słono” z pomoćką i łososiem, a jak „na słodko” z dodatkiem miodu. Na deser upiekiliśmy rabarbarówki, czyli bułki z rabarbarem.

To wszystko w audycji „Radio od kuchni”. Zapraszamy za tydzień!

KARTACZE Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże cebule
  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki korzeń
  • 150 g papryki
  • 150 g cukinii
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka ziemniaczana
  • 100 g masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

Przesmaż na patelni na klarowanym maśle drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. 3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce (lub maszynką do tarkowania) i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj – na dnie pojawi się biały osad – skrobia.
Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz. Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób. Ciasto uformuj w wałek. Odkrój kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsno-warzywną. Gotowe kartacze gotuj ok. 25 minut we wrzącej wodzie. Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Ugotowane kartacze podawaj na ciepło z boczkiem i zrumienioną cebulą

PLIŃCE Z POMOĆKĄ I ŁOSOSIEM (lub w wersji „na słodko” z miodem)

Fot. A. Chmielewska

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 25 ml mleka
  • 1/2 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajka
  • ok. 100 g łososia wędzonego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

POMOĆKA

Składniki:

  • 50 g twarogu koziego
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek szczypioru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

RABARBARÓWKI (bułki z rabarbarem)

Fot. A. Chmielewska

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 225 ml mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • 75 g miodu

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe jednocentymetrowe kawałki. Gotujemy rabarbar na małym ogniu przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć konsystencję gęstej konfitury. Jeśli konfitura będzie zbyt kwaskowa, możemy dodać więcej miodu. Do miski przesiewamy mąkę, na środku robimy dołek, gdzie wlewamy trochę ciepłego mleka, dodając drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn wyrośnie. W tym czasie roztapiamy masło. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy pozostałe składniki. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce. Mąkę, cukier i masło rozcieramy tak, aby powstały grudki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placek. Na środek kładziemy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Autor: W. Zalewska
Redakcja: M. Rutynowski

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najbliżsi mogą już odwiedzać chorych w szpitalach. Elbląska placówka przypomina zasady

Wojewódzki Szpital Zespolony w Elblągu przypomina, że można już odwiedzać chorych na wszystkich oddziałach. To jest otwarcie po bardzo długim czasie, bardzo oczekiwane przez pacjentów potrzebujących...

Zamknij
RadioOlsztynTV