Fuzja smaków, czyli kartacze, plińce i rabarbarówki. Słuchaj letniej edycji Radia od Kuchni
Na słono, na kwaśno, na słodko! W środę w radiowej kuchni czekał nas taniec smaków. Pojawiła się nowa odsłona kartaczy i plińców oraz rabarbarówki! Czas umiliły rozmowy na słodkie tematy, bo gościem Wioli Zalewskiej i kucharza Maćka Maciejewskiego była Agnieszka Pucer, lokalna producentka miodów.
Pani Agnieszka prowadzi pasiekę wraz z mężem Robertem. Ponad pół wieku temu tata pana Roberta Włodzimierz Pucer, pszczelarz z potrzeby serca i zamiłowania do przyrody, założył swoje pierwsze gospodarstwo pasieczne. Dziś miody, produkowane według jego receptur, są wyróżniane i nagradzane.
W środowej audycji Radio od Kuchni również pojawiły się wspomniane miody, ale na początek uraczyliśmy podniebienia nową odsłoną kartaczy. Przygotowaliśmy je z nadzieniem warzywnym. Plińce również odkryliśmy na nowo. Sprawdziliśmy, jak smakują w wydaniu „na słono” z pomoćką i łososiem, a jak „na słodko” z dodatkiem miodu. Na deser upiekiliśmy rabarbarówki, czyli bułki z rabarbarem.
To wszystko w audycji „Radio od kuchni”. Zapraszamy za tydzień!
KARTACZE Z WARZYWAMI
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże cebule
- 100 g marchewki
- 100 g pietruszki korzeń
- 150 g papryki
- 150 g cukinii
- 100 g wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- mąka ziemniaczana
- 100 g masło klarowane
- sól
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Przesmaż na patelni na klarowanym maśle drobno pokrojone 2 cebule i posiekany czosnek. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. 3/4 ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce (lub maszynką do tarkowania) i odciśnij płyn za pomocą ściereczki lub gazy. Płyn zachowaj – na dnie pojawi się biały osad – skrobia.
Pozostałe 1/4 ziemniaków ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz. Wymieszaj starte ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię. Masę wyrób dokładnie, powinna mieć konsystencję jak ciasto na kopytka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wyrób. Ciasto uformuj w wałek. Odkrój kawałki o dowolnej szerokości i nadziej przygotowaną wcześniej masą mięsno-warzywną. Gotowe kartacze gotuj ok. 25 minut we wrzącej wodzie. Przesmaż na złoto na patelni pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Ugotowane kartacze podawaj na ciepło z boczkiem i zrumienioną cebulą
PLIŃCE Z POMOĆKĄ I ŁOSOSIEM (lub w wersji „na słodko” z miodem)
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 1 cebula
- 25 ml mleka
- 1/2 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajka
- ok. 100 g łososia wędzonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
POMOĆKA
Składniki:
- 50 g twarogu koziego
- 100 g śmietany 18-procentowej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek szczypioru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
RABARBARÓWKI (bułki z rabarbarem)
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 4 łyżki masła
- 225 ml mleka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Nadzienie:
- 300 g rabarbaru
- 75 g miodu
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe jednocentymetrowe kawałki. Gotujemy rabarbar na małym ogniu przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć konsystencję gęstej konfitury. Jeśli konfitura będzie zbyt kwaskowa, możemy dodać więcej miodu. Do miski przesiewamy mąkę, na środku robimy dołek, gdzie wlewamy trochę ciepłego mleka, dodając drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn wyrośnie. W tym czasie roztapiamy masło. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy pozostałe składniki. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce. Mąkę, cukier i masło rozcieramy tak, aby powstały grudki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placek. Na środek kładziemy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Autor: W. Zalewska
Redakcja: M. Rutynowski