AgroWARMA 2023. Odbyły się największe w regionie targi rolnicze
55 tysięcy odwiedzających i 7 hektarów powierzchni wystawienniczej. Pod Olsztynem zakończyły się największe rolnicze targi branżowe na Warmii i Mazurach – AgroWARMA 2023.
Przez dwa dni teren lądowiska w Gryźlinach było miejscem spotkań i wymiany doświadczeń producentów, rolników oraz mieszkańców regionu.
Na Targach prezentowane były maszyny rolnicze, pasze, wyposażenie budynków inwentarskich, zwierzęta hodowlane i ozdobne, nawozy i środki ochrony roślin, budownictwo, odnawialne źródła energii, krzewy i rośliny ozdobne, wyposażenie ogrodów, żywność tradycyjna i regionalna, przetwórstwo rolno-spożywcze oraz instytucje działające na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich.
Przeniesienie Targów na teren lądowiska w Gryźlinach pozwala nam rozwijać formułę tej imprezy. Stąd zmiana nazwy – w tym roku po raz pierwszy zapraszamy na AgroWARMA 2023 – Targi Warmii i Mazur, będące kontynuacją znanych mieszkańcom regionu Jesiennych Targów Rolniczych
– podkreślił Damian Godziński, dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie.
Dla wystawców przygotowano 7 ha powierzchni targowej. Drugie tyle zostało przeznaczone na parkingi dla odwiedzających. Impreza odbyła się na terenie położonego przy drodze ekspresowej S51 lądowiska w Gryźlinach.
Słuchaj relacji z wydarzenia na antenie Radia Olsztyn.
Posłuchaj wypowiedzi
PROGRAM
V Forum Innowacji „Bezpieczny Rolnik – bezpieczny konsument”
SOBOTA – 26.08.2023 r.
SESJA WYKŁADOWO-WARSZTATOWA (namiot konferencyjny)
11.30 – 12.00 rejestracja uczestników
12.00 -12.10 powitanie uczestników – dyrektor WMODR z siedzibą w Olsztynie|
12.10 – 12.30 Działania Warmińsko Mazurskiego Ośrodka na rzecz bezpieczeństwa w rolnictwie
Małgorzata Micińska-Wąsik – zastępca dyrektora WMODR z siedzibą w Olsztynie
12.30 – 12.45 Czy zero wypadków w rolnictwie jest możliwe?
Magdalena Wachnicka – Witzke – Sekretarz Generalny Międzynarodowej Sekcji ISSA ds. Prewencji w Rolnictwie
12.45 – 13.30 Mózg w opałach – co zmniejsza naszą efektywność?
Joanna Strzemecka – Kata – psycholog, couch, trener, specjalistka w zakresie realizacji procesów wspierających efektywność osobistą
13.30 – 14.45 Nowe technologie, innowacje, zdobycze sprzętowe przy udzielaniu pierwszej pomocy
Marcin Pieczyński – ratownik medyczny, wykładowca ratownictwa oraz pierwszej pomocy
14.45 – 16.00 Zagrożenia pożarowe w domu i gospodarstwie rolnym
Szymon Kokot – strażak, autor ogólnopolskiego programu GPW, pierwszy polski strażak w CERN Fire and Rescue Service (oficer ds. szkoleń), założyciel Fundacji cfbt.pl
STREFA POKAZOWO-WARSZTATOWA (obok namiotu konferencyjnego)
10.00 – 17.00 – warsztaty, pokazy, zajęcia praktyczne z zakresu:
- Ratownictwa i udzielania pierwszej pomocy przy użyciu klasycznych fantomów i gogli VR, łączący 3 immersje – film 360-stopni, film 180-stopni oraz pełną wirtualną rzeczywistość
- Postępowania w sytuacjach zagrożenia przy pożarach instalacjami fotowoltaicznymi – pokaz z wykorzystaniem trenażera
- Zagrożenia związanego z pracami na wysokości m.in. upadkami osób z wysokości – pokaz z wykorzystaniem trenażera
- Chemia w rolnictwie, a bezpieczeństwo m.in. oparzenia chemiczne i termiczne, oparzenia części ciała i oczu
- Zachowania się w sytuacji pochwycenia i uderzenia przez części ruchome maszyn i urządzeń m.in. amputowana kończyna, wciągnięta przez maszynę rolniczą, masywny krwotok – pokaz z wykorzystaniem trenażera
V Forum Innowacji „Bezpieczny rolnik – bezpieczny konsument”
NIEDZIELA – 27.08.2023 r.
Panel: Bezpieczny konsument w krótkich łańcuchach żywności
Część teoretyczna, godz. 11.00 – 13.00 (namiot konferencyjny)
Wystąpienia wprowadzające:
Oczekiwania konsumentów a innowacje na rynku żywnościowym
dr hab. inż. Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Duchowy wymiar postaw konsumenckich
O. Cordian Szwarc, franciszkanin, proboszcz w Parafii Chrystusa Króla w Olsztynie
„Dobre bo Nasze Warmińsko-Mazurskie” jako praktyka krótkiego łańcucha żywności Tomasz Piłat, Prezes Lokalnej Grupy Działania „Południowa Warmia”
Dyskusja panelowa:
dr hab. inż. Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
O. Cordian Szwarc, franciszkanin, proboszcz w Parafii Chrystusa Króla w Olsztynie
Tomasz Piłat, Prezes Lokalnej Grupy Działania „Południowa Warmia”
Damian Godziński, Dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie
Prowadzący i moderator: dr hab. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. UWM, Dziekan Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Część praktyczna (obok namiotu konferencyjnego)
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie – EIT Food Grow – laboratorium świadomego konsumenta i producenta
„Dobre Bo Nasze Warmińsko-Mazurskie” – prezentacja lokalnych producentów i ich produktów
PROGRAM STREFY ROZWOJU
SOBOTA – 26.08.2023
- Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła Katarzyna i Andrzej Maziec
– budowa domków dla zapylaczy
godziny: 10.00 – 10.40, 10.40 – 11.20 - Makarka Ceramika Beata Najmowicz
– warsztaty ceramiczne – lepienie z gliny
godziny: 11.30 – 12.10, 12.10 – 12.50 - Pszczółka Nauka i zabawa w lesie Magdalena Łupaczewska
– warsztaty stolarskie – samodzielne zbijanie i ozdabianie lampionów i szkatułek
godziny: 13.00 – 13.40, 13.40 – 14.20 - Gospodarstwo Agroturystyczne „Patataj” Renata i Tomasz Maleccy
– warsztaty – wytwarzanie koni Hobby Horse
godziny: 14.30 – 15.10, 15.10 – 15.50
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Wydział Nauk Ekonomicznych
– warsztaty Akademii Ekonomisty
– strefa gier planszowych
– prezentacja możliwości Psa-Robota
godziny: 10.00 – 13.00 - Wydział Nauk o Żywności
– Czy wiemy co jemy? Rozmowy o odżywianiu, analiza tkanki tłuszczowej przy pomocy analizatora Tanita
– Fakty i mity o serach i innych produktach mlecznych – warsztaty, konkursy, ocena organoleptyczna serów
godziny: 13.00 – 16.00
NIEDZIELA – 27.08.2023
- Pasieka Pucer Małgorzata Pucer
– rozpoznawanie smaków miodów połączone z konkursem „Czy wiesz co jesz?”, wykonywanie świeczki z wosku pszczelego
godziny: 10.00 – 10.40, 10.40 – 11.20 - Kozia Farma Złotna Katarzyna i Grzegorz Łaski
– warsztaty wytwarzania sera z koziego mleka
godziny: 11.30 – 12.10, 12.10 – 12.50 - Ogrody Markiewicz Magdalena Markiewicz
– warsztaty „W świecie motyli”
godziny: 13.00 – 13.40, 13.40 – 14.20 - Mazurska Izba Regionalna przy Agroturystyce „Pod Świerkiem”
– warsztaty: robienie masła, malowanie wzorków mazurskich na szkle
godziny: 14.30 – 15.10, 15.10 – 15.50
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
- Wydział Nauk Technicznych
– Technologie precyzyjne w branży rolno-spożywczej: druk 3D, grawerowanie laserowe, dron wraz z nauką lotu na symulatorze, symulator obsługi ciągnika rolniczego, symulatory maszyn polowych, linia technologiczna do przetwórstwa
godziny: 10.00 – 12.00 - Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
– Warsztaty z mieszania darów lasu
godziny: 12.00 – 12.30
– Owoce mniej znane w nalewkach pożądane – prelekcja
godziny: 12.30 – 12.50
– Szkodniki w ogrodzie – zwalczanie bez chemii – prelekcja
godziny: 12:50 – 13:10
– Jak zostać rolnikiem ekologicznym – prelekcja
godziny: 13:10 – 13:30
– Energia odnawialna jest wokół nas – prelekcja, warsztaty
godziny: 13.30 – 13.50
– Stała wystawa owadów. Owady gospodarskie
godziny: 12.00 – 13.50 - Wydział Bioinżynierii Zwierząt
– Życie w ulu – pokazy, konkursy, wystawa sprzętu pszczelarskiego
– Filcowe rękodzieło – warsztaty, pokazy, rozmowy, quiz, gra edukacyjna
– Kolorowy świat ryb – rozmowy, wystawa, konkurs plastyczny
godziny: 14.00 – 16.00 - Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (namiot przy Forum)
– Symulator rolnictwa precyzyjnego, mobilne laboratorium akwakultury, wykrywanie polifenoli w żywności, badanie procesu fermentacji mlekowej, interaktywna gra dotycząca segregacji opakowań do żywności, rozszyfrowywanie symboli umieszczanych na opakowaniach, tworzenie własnych toreb na zakupy, Stacja Badawcza w Popielnie ze swoją ikoną – żubrobizonem „Brutusem”
godziny: 10.00 – 17.00 - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
– namiot przy sektorze krzewów
Szkoły rolnicze/Nadleśnictwa
SOBOTA i NIEDZIELA
- Nadleśnictwo Nowe Ramuki
– puzzle do układania
– gra segregacja śmieci
– odgadywanie tropów odciśniętych w piasku kinetycznym
– tablica: połączenie liści/igieł z drzewami-tablica: połączenie co znajduje się w danej warstwie drzewostanu - Zespól Szkół Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie
– warsztaty gotowania, zabiegi weterynaryjne na fantomach zwierząt - Zespól Szkół Leśnych w Rucianem-Nidzie
– symulator urządzenia Harvester, ule pszczele: edukacyjny i pokazowy, konkursy: rozpoznawanie roślin i zapachów leśnych, rozpoznawanie rodzajów drewna, produkcja świec z wosku pszczelego - Pracownia Aktywnego Korzystania z Technologii
– mobilny bus i namiot, a w nich możliwość korzystania z drukarki 3d, hafciarki CNC i plotera laserowego
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
– namiot przy sektorze krzewów
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za WMODR