Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 24 °C pogoda dziś
JUTRO: 26 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Sezon grzybowy już trwa. „Zbierajmy tylko te, których jesteśmy pewni”

W lasach można znaleźć kurki, borowiki, kanie czy podgrzybki. Główny Inspektor Sanitarny apeluje o zachowanie ostrożności podczas zabierania i jedzenia grzybów.

Są już pierwsze ofiary zatrucia grzybami. Trzy tygodnie temu do Centrum Zdrowia Dziecka trafił chłopiec, który zatruł się muchomorem sromotnikowym.

Ta sytuacja skończyła się pozytywnie, ponieważ dziecko przeżyło zatrucie. Doszło natomiast do bardzo poważnych powikłań i konieczny był przeszczep wątroby. Zatem ostrzegamy wszystkich przed zbieraniem grzybów, których nie znamy. Zbierajmy tylko takie grzyby, których jesteśmy pewni. Grzybów nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze

– apeluje Marek Waszczewski, rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego.

Marek Waszczewski dodał, że najczęstszymi symptomami zatrucia grzybami są objawy ze strony układu pokarmowego.

Mówimy o nudnościach, wymiotach. Może też pojawić się ból głowy czy podwyższona temperatura ciała. W każdej sytuacji, jeżeli stan zdrowia po spożyciu jakichkolwiek grzybów się pogarsza, należy skonsultować się z lekarzem

– wskazał.

Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, można je przynieść do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tam dyżurują grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów, którzy bezpłatnie ocenią czy grzyby są jadalne. Natomiast na targowiskach prośmy sprzedawcę grzybów o pokazanie atestu wydanego przez inspekcję sanitarną.

Redakcja: A. Niebojewska za IAR

Więcej w grzyby, sezon
Zbliża się koniec pszczelarskiego sezonu

Zmiany klimatyczne mają wpływ na cały ekosystem. W tym roku rolnicy szybciej rozpoczęli żniwa, a pszczelarze przygotowanie pszczół do zimowania. - Już myślimy o podkarmianiu i...

Zamknij
RadioOlsztynTV