Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

„Uroczystość Wszystkich Świętych to czas radości”. Jakie tradycje związane są z tym świętem?

Fot. Łukasz Węglewski

– Uroczystość Wszystkich Świętych jest dla nas wszystkich szczególnym dniem, ponieważ przypomina nam o naszym powszechnym powołaniu do świętości, które jest na mocy chrztu świętego – powiedział prymas Polski abp Wojciech Polak. Przypominamy także o polskich tradycjach i zwyczajach związanych z tym wyjątkowym dniem.

Abp Polak wyjaśnił też, że dzień Wszystkich Świętych mówi nie tylko o kanonizowanych i oficjalnie ogłoszonych w Kościele, ale o wszystkich świętych, także tych, których nazywamy niekiedy „świętymi z sąsiedztwa”.

Sądzę, że dzień Wszystkich Świętych jakoś szczególnie nas zachęca i pokazuje, że droga do świętości jest dla wszystkich możliwa

– podkreślił prymas.

Z kolei przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki podkreślał, że ta uroczystość powinna napełniać nas radością, spokojem i wiarą.

Cieszmy się tym, że jesteśmy jedną ogromną wspólnotą złożoną z pokoleń, które żyły przed nami, żyją obecnie i żyć będą w przyszłości. Zatrzymajmy się w codziennym biegu, by modlić się za zmarłych

– zaapelował hierarcha.

Natomiast ksiądz Mariusz Kubicki uważa, że uroczystość Wszystkich Świętych to znacznie więcej, niż tylko spotkanie na cmentarzu i wspominanie świętych wyniesionych na ołtarze.

00:00 / 00:00

Ksiądz Kubicki wyjaśnia również, dlaczego dla katolików tego dnia tak ważna jest modlitwa.

00:00 / 00:00

Tradycje i zwyczaje

W Polsce jeszcze na początku XX wieku podczas uroczystości Wszystkich Świętych czcią otaczano żebraków i tzw. proszalnych dziadów siedzących zazwyczaj przed wejściem do kościołów i na cmentarzach. Na tę okazję gospodynie wypiekały małe chlebki zwane powałkami lub heretyczkami. Wypiekano tyle chlebków, ilu było zmarłych w rodzinie. Wręczając chlebki żebrakom, uważanym za osoby utrzymujące kontakt z zaświatami, proszono ich, aby modlili się za dusze zmarłych. W niektórych regionach Polski dawano żebrakom także kaszę, mięso i ser. Chlebek ofiarowywany był również księdzu, by modlił się w intencji dusz tych zmarłych, o których nikt nie pamiętał.

Wieczorem 1 listopada rodzina gromadziła się w domu na modlitwę w intencji zmarłych. Gospodynie na stole odświętnie przykrytym białym obrusem pozostawiały chlebki, aby zmarli „odwiedzający” dom nie odeszli głodni. Zwyczaj „karmienia zmarłych” wyrósł z tradycji przedchrześcijańskiej, gdy na grobach stawiano chleb, miód i kaszę. Często urządzano na cmentarzach lub w pobliskiej kaplicy uroczystości „dziadów”. Wywoływano dusze zmarłych, zastawiano jadłem stoły i śpiewano – uważając, że to przyniesie ulgę duszom.

Innym akcentem święta było palenie ognisk. Początkowo płonęły one na rozstajach dróg, wskazując kierunek wędrującym duszom, które przy ogniu mogły się ogrzać. Na przełomie XVI i XVII w. zaczęto palić ogień na grobach.

Jak mówi Andżelika Rejs – etnograf z Muzeum w Morągu, wiara w życie pośmiertne towarzyszyła nam od wieków.

00:00 / 00:00

W późniejszej kulturze ludowej także chciano zapewnić zmarłemu spokojną drogę do nieba.

00:00 / 00:00

Następnego dnia po Wszystkich Świętych (2 listopada) obchodzony jest dzień wspominania zmarłych (Dzień Zaduszny). Dla chrześcijan jest to dzień modlitw za wszystkich wierzących w Chrystusa, którzy odeszli już z tego świata, ale przebywają w czyśćcu i potrzebują naszej modlitwy, by mogli dostąpić zbawienia.

 

Źródło: PAP/I. Malewska/M. Świniarski
Redakcja: A. Dybcio

Więcej w tradycje, Wszystkich Świętych, zwyczaje, Andżelika Rejs, abp Wojciech Polak, abp Stanisław Gądecki
Terytorialsi odwiedzają groby bohaterów wojennych

Na cmentarzach m.in w Elblągu, Braniewie, Fromborku czy Kętrzynie obecni są żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej. Są umundurowani i odwiedzają wszystkie znane im groby żołnierzy Armii Krajowej,...

Zamknij
RadioOlsztynTV