Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni. Elbląg kolejnym przystankiem na mapie kulinarnej podróży

fot. P. Getka

Za nami drugi odcinek najsmaczniejszej audycji – Radio od kuchni. Tym razem byliśmy w Elblągu.

Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie, a dziś byliśmy w Elblągu. Gotowaliśmy tam kolejne dania kuchni regionalnej.

Studio prowadziły Izabela Malewska i Dorota Grzymska.

fot. P. Getka

Zobaczcie przepisy, które przygotował Emil Larma

Farszynki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • 25 dag ugotowanego mięsa, np. z rosołu
  • 2 jajka
  • cebula
  • sól
  • pieprz

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

Ciasto

1. Ziemniaki ugotowane mielimy.
2. Dodajemy 2 jajka i mąkę ziemniaczaną.
3. przyprawiamy i wyrabiamy ciasto.

Farsz

1. Jaja gotujemy na twardo.
2. Dodajemy ugotowane mięso z rosołu i pokrojoną cebulkę.
3. Wszystko mielimy razem, wyrabiamy na jednolitą masę.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Z ciasta formujemy wałki, kroimy je na kawałki i ugniatamy placuszki.
6. Nakładamy farsz i zawijamy, tworząc kotleciki.
7. Farszynki smażymy na patelni.

Zupa warmińska

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • porcja włoszczyzny
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany ( 18%)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i namoczoną w mleku bułką.
2. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
3. Włoszczyznę kroimy.
4. Przygotowujemy wywar, wrzucamy do niego uformowane klopsiki.
5. Gotujemy na wolnym ogniu.
6. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy.
7. Dodajemy czosnek, trochę soku z cytryny.
8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierogi z gęsiną podane z surówką z białej kapusty

  • 2 kg mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • gorąca woda
  • 150 g gotowanego mięsa z bulionu
  • 2 gęsie udka
  • 3 cebule
  • tłuszcz gęsi
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • sól
  • mielony pieprz
  • majeranek
  • mielona kolendra
  • czosnek
  • 1 główka kapusty
  • 2 jabłka
  • pęczek koperku
  • kilka ogórków pikantnych
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • cukier
  • 1,5 kg razowego chleba na zakwasie
  • 5 litrów wody
  • 0,5 dag drożdży
  • 3 łyżki miodu

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

Ciasto

1. Do mąki dodajemy szczyptę soli, żółtka i roztopione masło.
2. Całość mieszamy.
3. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i mieszamy.
4. Zagniatamy ciasto aż do momentu uzyskania elastycznej gładkiej masy.
5. Przykrywamy masę ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

Farsz

1. Oczyszczamy gęsie uda, nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem oraz mieloną kolendrą.
2. Zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
3. Po upływie tego czasu uda układamy w naczyniu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
4. Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni.
5. Wlewamy 200 ml ciepłej wody, dodajemy dwie cebule pokrojone w plastry.
6. Naczynie żaroodporne przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 2,5 godziny.
7. Mięso po przestudzeniu obieramy z kości, mielimy z cebulą i tłuszczem.
8. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
9. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i na środku każdego z nich nakładamy farsz, zlepiamy brzegi.
10. Wrzucamy pierogi do gorącej posolonej wody z łyżeczką tłuszczu, gotujemy 3 minuty.
11. Polewamy cebulką przysmażoną na tłuszczu gęsim.

Surówka z kapusty

1. Kapustę drobno siekamy.
2. Przyprawiamy solą i cukrem.
3. Zagniatamy i odstawiamy, by puściła sok.
4. Dodajemy starte jabłka, pikantne ogórki, ocet jabłkowy, pokrojony koperek, olej i mieszamy całość

Kwas chlebowy

1. Chleb pokrojony na kromeczki opiekamy w piekarniku.
2. Kruszymy do kamionkowego garnka, zalewamy ciepłą wodą.
3. Dodajemy drożdże rozrobione z ciepłą wodą i miodem.
4. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 72 godziny.
5. Rozlewamy w szczelne zamykane butelki.

Plince z pomoćką

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3-4 jajka
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • niepełna szklanka mleka
  • chudy boczek wędzony
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag białego sera twarogowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 0,5 l kwaśnej śmietany (30%)
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

fot. P. Getka

Plince (placki ziemniaczane)

1. Obrane i opłukane ziemniaki ucieramy razem z cebulką.
2. Odciskamy nadmiar soku i zalewamy masę wrzącym mlekiem.
3. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zagęszczamy mąką pszenną.
4. Ciasto mieszamy i na rozgrzanym oleju. smażymy nieduże placki (plince) na złoty kolor.
5. Na drugiej patelni podpiekamy plaster wędzonego boczku.

Pomoćka (twarożek)

1. Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, drobno posiekaną cebulką i roztartym czosnkiem.
2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Podajemy placki przełożone plastrem wędzonego boczku.
4. Kładziemy na wierzch twarożek.
5. Posypujemy szczypiorkiem.

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

Redakcja: K. Ośko

Radio od kuchni w poszukiwaniu 70 smaków. Słuchajcie nas w środy!

 

Więcej w gotowanie
Radio od kuchni w poszukiwaniu 70 smaków. Słuchajcie nas w środy!

Wróciła nasza najsmaczniejsza audycja - Radio od kuchni. Tym razem w wyjątkowym, bo urodzinowym wydaniu. Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom zaprezentujemy 70 smaków z...

Zamknij
RadioOlsztynTV