Radio od kuchni. Elbląg kolejnym przystankiem na mapie kulinarnej podróży
Za nami drugi odcinek najsmaczniejszej audycji – Radio od kuchni. Tym razem byliśmy w Elblągu.
Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie, a dziś byliśmy w Elblągu. Gotowaliśmy tam kolejne dania kuchni regionalnej.
Studio prowadziły Izabela Malewska i Dorota Grzymska.
Zobaczcie przepisy, które przygotował Emil Larma
Farszynki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- sól
- tłuszcz do smażenia
- 25 dag ugotowanego mięsa, np. z rosołu
- 2 jajka
- cebula
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Ciasto
1. Ziemniaki ugotowane mielimy.
2. Dodajemy 2 jajka i mąkę ziemniaczaną.
3. przyprawiamy i wyrabiamy ciasto.
Farsz
1. Jaja gotujemy na twardo.
2. Dodajemy ugotowane mięso z rosołu i pokrojoną cebulkę.
3. Wszystko mielimy razem, wyrabiamy na jednolitą masę.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Z ciasta formujemy wałki, kroimy je na kawałki i ugniatamy placuszki.
6. Nakładamy farsz i zawijamy, tworząc kotleciki.
7. Farszynki smażymy na patelni.
Zupa warmińska
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- jajko
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- porcja włoszczyzny
- kilka ząbków czosnku
- 1-2 cytryny
- szklanka kwaśnej śmietany ( 18%)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i namoczoną w mleku bułką.
2. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
3. Włoszczyznę kroimy.
4. Przygotowujemy wywar, wrzucamy do niego uformowane klopsiki.
5. Gotujemy na wolnym ogniu.
6. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy.
7. Dodajemy czosnek, trochę soku z cytryny.
8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierogi z gęsiną podane z surówką z białej kapusty
- 2 kg mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 żółtka
- gorąca woda
- 150 g gotowanego mięsa z bulionu
- 2 gęsie udka
- 3 cebule
- tłuszcz gęsi
- 2 łyżki smalcu z gęsi
- sól
- mielony pieprz
- majeranek
- mielona kolendra
- czosnek
- 1 główka kapusty
- 2 jabłka
- pęczek koperku
- kilka ogórków pikantnych
- ocet jabłkowy
- sól
- cukier
- 1,5 kg razowego chleba na zakwasie
- 5 litrów wody
- 0,5 dag drożdży
- 3 łyżki miodu
Sposób przyrządzania:
Ciasto
1. Do mąki dodajemy szczyptę soli, żółtka i roztopione masło.
2. Całość mieszamy.
3. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i mieszamy.
4. Zagniatamy ciasto aż do momentu uzyskania elastycznej gładkiej masy.
5. Przykrywamy masę ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Farsz
1. Oczyszczamy gęsie uda, nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem oraz mieloną kolendrą.
2. Zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
3. Po upływie tego czasu uda układamy w naczyniu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
4. Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni.
5. Wlewamy 200 ml ciepłej wody, dodajemy dwie cebule pokrojone w plastry.
6. Naczynie żaroodporne przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 2,5 godziny.
7. Mięso po przestudzeniu obieramy z kości, mielimy z cebulą i tłuszczem.
8. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
9. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i na środku każdego z nich nakładamy farsz, zlepiamy brzegi.
10. Wrzucamy pierogi do gorącej posolonej wody z łyżeczką tłuszczu, gotujemy 3 minuty.
11. Polewamy cebulką przysmażoną na tłuszczu gęsim.
Surówka z kapusty
1. Kapustę drobno siekamy.
2. Przyprawiamy solą i cukrem.
3. Zagniatamy i odstawiamy, by puściła sok.
4. Dodajemy starte jabłka, pikantne ogórki, ocet jabłkowy, pokrojony koperek, olej i mieszamy całość
Kwas chlebowy
1. Chleb pokrojony na kromeczki opiekamy w piekarniku.
2. Kruszymy do kamionkowego garnka, zalewamy ciepłą wodą.
3. Dodajemy drożdże rozrobione z ciepłą wodą i miodem.
4. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 72 godziny.
5. Rozlewamy w szczelne zamykane butelki.
Plince z pomoćką
- 2 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3-4 jajka
- kilka łyżek mąki pszennej
- niepełna szklanka mleka
- chudy boczek wędzony
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 25 dag białego sera twarogowego
- cebula
- ząbek czosnku
- 0,5 l kwaśnej śmietany (30%)
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Plince (placki ziemniaczane)
1. Obrane i opłukane ziemniaki ucieramy razem z cebulką.
2. Odciskamy nadmiar soku i zalewamy masę wrzącym mlekiem.
3. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zagęszczamy mąką pszenną.
4. Ciasto mieszamy i na rozgrzanym oleju. smażymy nieduże placki (plince) na złoty kolor.
5. Na drugiej patelni podpiekamy plaster wędzonego boczku.
Pomoćka (twarożek)
1. Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, drobno posiekaną cebulką i roztartym czosnkiem.
2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Podajemy placki przełożone plastrem wędzonego boczku.
4. Kładziemy na wierzch twarożek.
5. Posypujemy szczypiorkiem.
Radio od kuchni w poszukiwaniu 70 smaków. Słuchajcie nas w środy!