Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni w poszukiwaniu 70 smaków. Słuchajcie nas w środy!

fot. P. Getka

Wróciła nasza najsmaczniejsza audycja – Radio od kuchni. Tym razem w wyjątkowym, bo urodzinowym wydaniu.

Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom zaprezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Odwiedzimy 10 miejscowości i ugotujemy tam najlepsze potrawy regionalne! Studio poprowadzą Iza Malewska i Dorota Grzymska. Zapraszamy w każdą środę w godzinach 10-14.

Pierwszy odcinek – 22 czerwca – zrealizowaliśmy w restauracji Cudne Manowce. Było regionalnie, smacznie i zdrowo.

fot. P. Getka

Zobaczcie przepisy, które przygotował Tomasz Szmitkowski.

Karmuszka

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 l wywaru wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 0,3 l sosu pomidorowego
  • 0,5 kg białej fasoli
  • pietruszka
  • kwaśna śmietana
  • czosnek
  • kminek
  • majeranek
  • sól, pieprz

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i marynujemy 24 godziny z solą, pieprzem i odrobiną czerwonego wina.
2. Szynkę obsmażamy w garnku, po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i kapustę.
3. Całość zalewamy wywarem wieprzowym. Gotujemy ok. 60 minut.
4. Dodajemy cukinię, paprykę i ugotowaną fasolę. Po około 10 minutach dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy.
5. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pietruszką.

Dzyndzałki warmińskie

  • 100 g mąki pszennej 550
  • 3 jajka
  • gorąca woda
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • gorczyca (musztarda francuska)
  • 2 duszone cebule pokrojone w kostkę
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • czosnek przeciśnięty przez praskę

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Wyrabiamy ciasto podobnie jak na pierogi. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.
2. Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, gorczycą i majerankiem. Dodajemy duszoną cebulę.
3. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
4. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki.
5. Do krążków nakładamy porcję mięsa i zagniatamy podobnie jak pierogi. Końcówki pieroga łączymy ze sobą.
6. Gotujemy około 15 minut.
7. Podajemy ze skrzeczką (podsmażanymi skwarkami z boczku).

Podpłomyk z pieczoną jagnięciną

  • 0,5 kg jagnięciny (gicz, łopatka)
  • papryka
  • cebula
  • świeże zioła
  • sól, pieprz, czosnek
  • 0,3 kg mąki pszennej 550
  • 0,2 kg mąki z samopszy
  • drożdże
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno z Glotowa
  • dojrzewający ser od Thorstena

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

Ciasto

1. Do mąki dodajemy wodę, sól i drożdże.
2. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na ok. 200-gramowe kulki.
3. Kulki pod przykryciem odkładamy na 24 godziny do lodówki.

Jagnięcina

1. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy odrobinę czerwonego wina.
2. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 24 godziny.
3. Mięso pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku w temperaturze 180°C.

Z wyrośniętych kulek formujemy cienkie placki o średnicy ok. 30 cm. Placki posypujemy posiekaną cebulą, papryką, czosnkiem i ziołami. Skrapiamy olejem. Na placek nakładamy małe kawałki pieczonej jagnięciny. Posypujemy starkowanym serem.

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

Redakcja: A. Niebojewska

 

Więcej w audycja, gotowanie, Radio od kuchni
Bliższe Spotkania – 22.06.2022

Radio od kuchni oraz atrakcje Olsztyna to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiały Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz. Po przerwie wróciła nasza letnia audycja...

Zamknij
RadioOlsztynTV