Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Przypomina smardza, ale jest silnie toksyczna. Leśnicy ostrzegają przed piestrzenicą

Od lewej piestrzenica kasztanowata i smardz stożkowaty

Omijajmy szerokim łukiem piestrzenicę kasztanowatą – apelują leśnicy. To grzyb, który wyglądem przypomina smardze, ale jest silnie toksyczny.

Fot. D. Grzymska

Łukasz Paprocki z Nadleśnictwa Wipsowo zaleca ostrożność i przestrzega przed zbieraniem grzybów, co do których nie mamy 100-procentowej pewności.

Piestrzenica jest trująca. Mniej wytrawni grzybiarze potrafią pomylić ją ze smardzem. Główną zasadą, którą kierowałbym się przy dobrym rozpoznaniu tego grzyba jest zwrócenie uwagi na owocniki.

00:00 / 00:00

Fot. D. Grzymska

Smardz ma stożkowy kapelusz przypominający plaster miodu, a piestrzenica główkę przypominającą pofałdowany mózg. Są osoby, które twierdzą, że piestrzenica kasztanowata po obróbce jest jadalna.

Fot. D. Grzymska

Prof. Anna Biedunkiewicz, mykolog z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przekonuje, że ten silnie trujący grzyb powoduje rozkład komórek, szczególnie wątroby i rozkład krwi. Z kolei gotowanie piestrzenicy uwalnia toksyny, którymi także można się zatruć. Piestrzenicę kasztanowatą można spotkać, podobnie jak smardze na przełomie kwietnia i maja.

Jest to grzyb toksyczny i trujący. Powoduje zatrucia cytotoksyczne, czyli działające na komórki, szczególnie na komórki wątroby. Powodują też hemolizę krwi, czyli rozpad krwinek (…)

00:00 / 00:00

Smardze nazywane są polskimi truflami. Właśnie rozpoczął się sezon na nie. Trzeba jednak pamiętać, ze grzyby te objęte są częściową ochroną. Łukasz Paprocki z Nadleśnictwa Wipsowo wyjaśnia, że nie wolno ich zbierać w lasach a jedynie w ogródkach.

Nie można ich zbierać na terenach leśnych. Można to robić na terenach trawiastych, w ogrodach, czy  wśród drzew owocowych. Często kora, którą rozsypujemy w naszych ogrodach jest zainfekowana smardzem jadalnym , stożkowatym i bardzo często zdarza się, że w następnym roku, a nawet po dwóch latach w naszych ogrodach pojawiają się piękne owocniki smardzów.

00:00 / 00:00

Fot. D. Grzymska

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w grzyb, smardz jadalny
Grzyby zimą? W lasach regionu mimo śniegu można znaleźć jadalne gatunki

Zapaleni grzybiarze nie chcą tracić czasu i przerywać swojej pasji zimą. Jak się okazuje w lutym w warmińsko-mazurskich lasach można znaleźć jadalne gatunki grzybów. - Do...

Zamknij
RadioOlsztynTV