Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
Grzyby zimą? W lasach regionu mimo śniegu można znaleźć jadalne gatunki
Zapaleni grzybiarze nie chcą tracić czasu i przerywać swojej pasji zimą. Jak się okazuje w lutym w warmińsko-mazurskich lasach można znaleźć jadalne gatunki grzybów.
– Do najczęściej spotykanych należą uszak bzowy i płomiennica zimowa. Grzyby te jednak nie rosą na ziemi – wylicza grzyboznawca, leśniczy z Nadleśnictwa Stare Jabłonki Łukasz Paprocki.
W Lesie Miejskim w Olsztynie trafiłem na smaczny gatunek jadalnego grzyba. To płomienica zimowa. Jest żółto pomarańczowa i kontrastuje na korze drzew liściastych. To gatunek chętnie zbierany. Grzyby te nie rosną bezpośrednio na ziemi. Cenię ten gatunek ze względu na jego walory smakowe, wychodzi z niego bardzo pyszna zupa.
Grzyby mają wiele właściwości odżywczych. Zawierają białko, prowitaminę D, witaminę PP i sole mineralne. Grzyby mają też właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Nie należy jednak zbierać grzybów, których nie jesteśmy pewni. Zjedzenie grzyba niejadalnego lub trującego może doprowadzić do zatrucia żołądkowego, a w najgorszym wypadku nawet do śmierci.
Autor: I.Malewska
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy