Prawo utrudnia rolnikom produkowanie własnej żywności
Unijna Wspólna Polityka Rolna stawia na żywność wysokiej jakości. Tymczasem, zdaniem rolników, polskie prawo wręcz uniemożliwia jej produkowanie.
W Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego trwa seminarium poświęcone wytwarzaniu i sprzedaży żywności, podczas którego rolnicy skarżyli się, że nie mogą legalnie sprzedawać swoich wyrobów:
Lokalni, mali wytwórcy żywności to faktycznie grupa pominięta prawnie – potwierdza Magdalena Skawska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie. Teraz w polskim prawodawstwie nie ma osobnych przepisów dla małych wytwórców dlatego podlegają oni takim przepisom, jak duże zakłady produkcyjne. Trwają jednak prace nad rozszerzeniem listy produktów pochodzenia roślinnego, takich jak dżemy, czy soki, dopuszczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Podobne ułatwienia mają też dotyczyć produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego. Celem jest sprzedaż bezpośrednia, taka jak w wielu krajach Unii Europejskiej. Rolnicy mogliby wtedy sprzedawać wytworzone wyroby we własnych gospodarstwach, np. turystom, czy lokalnym odbiorcom. Teraz jest to niemożliwe. (kwiat/bsc)