Tradycyjna żywność to szansa na rozwój polskiej wsi
Wytwarzanie tradycyjnej żywności to szansa na rozwój polskiej wsi. Dlatego żywność wysokiej jakości trzeba promować, a rolnikom ułatwić procedury prawne – uważają uczestnicy Forum Samorządowego Związku Województw RP na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Mieszkańcy wsi powinni postawić na lokalną żywność, bo to po prostu szansa na zarobek – mówi Mirosław Drygas dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN:
Za granicą jest teraz olbrzymi popyt na żywność wysokiej jakości i polski rolnik powinien zacząć sobie z tego zdawać sprawę – dodaje prof. Grzegorz Russak znawca i promotor dziedzictwa kulinarnego:
Dodajmy, że polski parlament zajmuje się teraz projektem ustawy dotyczącej nieopodatkowanej sprzedaży żywności; a w środę Parlament Europejski przyjął cztery rozporządzenia reformy dotyczącej stopniowego wyrównywania i sprawiedliwszego podziału dopłat dla rolników, zwiększenia wymogów ekologicznych i wsparcia młodych rolników.
Na te główne założenia polityki rolnej Polska otrzyma w najbliższych siedmiu latach ponad 28 miliardów euro. Nowa perspektywa unijnej Wspólnej Polityki Rolnej to także jeden z tematów podejmowanych podczas Forum Samorządowego w Olsztynie. (kwiat/as)

wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski, fot. K. Pakulnicki

uczestnicy Forum Samorządowego Związku Województw RP na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, fot. K. Pakulnicki

uczestnicy Forum Samorządowego Związku Województw RP na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, fot. K. Pakulnicki

uczestnicy Forum Samorządowego Związku Województw RP na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, fot. K. Pakulnicki